Šport > Košarka
17 ogledov

"Svojo Evroligo sem že osvojil"

Matjaž Smodiš je sodeloval pri zgodovinski zmagi CSKA. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na zaključnem turnirju Evrolige v Parizu bodo konec tedna tudi trije Slovenci. Matjaž Smodiš (CSKA) se bo v polfinalu pomeril z Jako Lakovičem in Erazmom Lorbkom (Barcelona).

Tridesetletni Matjaž Smodiš se je po dolgotrajnem okrevanju po poškodbi hrbta pred nekaj tedni vrnil na parket in bo v zaključku sezone pomagal moskovskemu CSKA. Najprej v Parizu, nato še v zaključku ruskega prvenstva.                                                                                                                                                                                                                                             

Se je že vrnil pravi občutek na igrišču?
Tekmovalni občutek sem dobil nazaj, manjka mi še tisti pravi košarkarski timing. So trenutki, ko začutim, da to še ni to. Še vedno obstaja neke vrste strah. Najprej razmislim, ali nekaj lahko naredim, in šele potem to res naredim. Ni tistega avtomatizma, ki je bil pred operacijo. Verjamem, da se bo to popravilo, da je le vprašanje časa in treninga.

Bolečine še čutite?
Počutim se super, bolečin v hrbtu ni več in to je najbolj pomembno.  

S čim bi bili zadovoljni na zaključnem turnirju v Parizu?
Jaz sem svojo Evroligo v tej sezoni že osvojil. Premagal sem samega sebe in se po operaciji ter rehabilitaciji vrnil na igrišče. Turnir v Parizu je samo dodaten bonus. Vsaka odigrana minuta bo zame kot darilo.  

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po odhodu trenerja Etoreja Messine v Madrid so številni napovedovali padec vašega moštva. A ste spet med najboljšimi štirimi.
Sledi njegovega dela so ostale. Res je, da smo imeli na začetku sezone veliko težav. Ekipa ni bila uigrana, imeli smo novega trenerja, nekaj novih igralcev. Videti je bilo prav grdo. Potem pa je čas naredil svoje. Veterani so stopili skupaj in začeli vleči ekipo v težkih trenutkih. To se je pokazalo kot naša največja kakovost. Izkušnje so na naši strani, najbolj pridejo do izraza, ko je to najbolj potrebno. Še vedno smo dovolj močni, da se lahko postavimo po robu najboljšim evropskim ekipam.

V polfinalu se boste udarili z Barcelono. Kakšen je recept za zmago?
Naš načrt je jasen. Zavedamo se, da je Barcelona izrazit favorit. Ne samo v tem polfinalu, ampak za osvojitev Evrolige. Gre za najboljšo ekipo, ima najdaljšo klop. Naš adut pa je podatek, da se igra ena tekma, da ni serija. V eni tekmi je vse mogoče. Če jih bomo z dobro obrambo zadržali na malo točkah, da se nam ne bodo razleteli po igrišču, potem imamo možnost. Drugače pa bo zelo težko.

Z ljudmi s Košarkarske zveze Slovenije smo ves čas v kontaktu. Tudi s selektorjem sem že govoril. Odločitev bo padla po koncu sezone. Za zdaj je prezgodaj realno razmišljati o reprezentanci. Moram videti, kako bom zdržal napore do konca.
Matjaž Smodiš o reprezentanci
Pri Barceloni igrata Erazem Lorbek in Jaka Lakovič. Prvi je še v prejšnji sezoni igral za vaš klub.

Erazem ima za seboj super sezono. Odlično se je vklopil v ekipo. Jaka v tej sezoni igra nekoliko manj, ampak je prav tako pomemben del moštva. S svojimi izkušnjami je velikokrat preobrnil tekmo. Za slovensko košarko je dobro, da imamo dva igralca, ki imata tako vlogo v ekipi, kot je Barcelona.

V drugem polfinalu se bosta pomerila Olympiacos in Partizan. Kaj napovedujete?
Na papirju je Olympiacos veliki favorit. Mislim pa, da bodo morali Grki to pokazati na igrišču. Partizan se bo boril do zadnjih atomov moči. Prepričan sem, da bo Duško Vujošević pripravil taktiko, ki Olympiacosu ne bo dovolila, da bi se razigral. Pričakujem trdo, moško in napeto tekmo. Pričakujem pa tudi, da bo na koncu odločila kakovost Grkov.

Maja vas čaka še končnica ruskega prvenstva.
Tu je cilj jasen, to je naslov prvaka. Vedno se igra na zmago. Maj bo dolg. Čaka nas veliko tekem. Najbolj naporen del sezone je še pred nami.

Mimo reprezentance ne moremo. Kakšne so možnosti, da boste zaigrali na svetovnem prvenstvu v Turčiji?
Z ljudmi s Košarkarske zveze Slovenije smo ves čas v stiku. Tudi s selektorjem sem že govoril. Odločitev bo padla po koncu sezone. Za zdaj je prezgodaj realno razmišljati o reprezentanci. Moram videti, kako bom zdržal napore do konca. Potem bom sam realno videl, koliko sem sposoben. Želja je, videli pa bomo, kaj bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.