Šport
15 ogledov

Kozmus bo vključen v delo ministrstva

primož kozmus sp bronast atletika 2011 Reuters
Slovenska vlada ni sprejela nobene odločitve v škodo športa, je zatrdil Drago Balent, novi generalni direktor Direktorata za šport ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). Zatrdil je, da se ne bo zmanjševalo število zaposlenih športnikov in trenerjev v javni upravi.

Drago Balent je dejal, da bodo v delo ministrstva vključili tudi športnike, kot so Brigita Langerholc Žager, predsednica komisije športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ter zlata olimpijca atlet Primož Kozmus in veslač Iztok Čop, ki je tudi član izvršnega odbora OKS.

"Čeprav vlada in ministrstva niso sprejeli nobene odločitve v škodo športu, so se v javnosti pojavile drugačne govorice. Prav nasprotno je res – vse spremembe v zakonodaji, ki jih bomo sprejeli, bodo storjene v korist športnikov, trenerjev in nacionalnih panožnih zvez. Ne zdi se mi primerno, da morajo trenerji vsako leto podaljševati pogodbe. To želimo urediti vsaj za štiriletni ciklus, število trenerjev s pogodbami pa se ne bo zmanjševalo. Predstavnik športnikov, nacionalnih panožnih zvez in ministrstva bodo vključeni v mešano komisijo, ki bo pripravila merila. Trenutno imamo v evidenci 111 trenerjev. Tudi število zaposlenih športnikov v javni upravi se ne bo zmanjševalo. Prav tako pa se bo nemoteno nadaljevalo financiranje slovenskega športa, tudi priprav na olimpijske igre (OI) v Londonu," je odločno zatrdil Balent, ki je še vedno tudi direktor Fundacije za šport (FŠO).

"Vesela sem, da bo v odločanje vključeno tudi veliko športnikov in da bo šport še naprej dobival podporo in ustrezno mesto v družbi. Želimo, da bi imeli športniki štiriletne pogodbe, ker bi s tem odpadlo veliko dodatnega dela, ki ga imamo s podpisovanjem pogodb in bi ga več ostalo za nemotene priprave in treninge," je menila Langerholc Žagerjeva, ki je tudi članica sveta FŠO.

"Verjamem, da bodo športniki dobili ustrezno mesto v športu ter da nekdanji športniki po končanih športnih poteh dobivajo mesto v športni politiki in odločanju. Mislim, da bi bilo že zelo dolgo časa bolje, če bi športniki, kot sta Langerholc Žagerjeva in Čop, dobili več besede. Upam, da strahovi, ki so se pojavili, ne bodo več prisotni in bomo nemoteno nadaljevali z delom. Pri naših zahtevah bomo realni, vendar si bomo vseeno prizadevali, da se bo slovenski šport razvijal," je dejal Kozmus, ki se je pred kratkim vrnil z uspešnih priprav v San Diegu v ZDA; zdaj pa ga čaka vadba v Medulinu.

"To, da pogodbe s trenerji niso bile podaljšane, je vneslo veliko nemira med trenerje in v panožnih zvezah. Obljub je bilo v preteklosti že zelo veliko, potem pa veliko manj dejanj. Upam, da bo Balent držal obljubo in bo v resnici od takrat bolje. Najprej pa je potrebno urediti vprašanje statusa trenerjev, kar je še posebej pomembno v luči OI, ki so tik pred vrati," pa je dejal Čop.

"Ministra Žige Turka ne moremo siliti, da bi brez analiz stanja kar na pamet potrjeval zahteve in podpisoval pogodbe, to je povsem neprimerno. Proračun ni vreča brez dna, šport tudi ne more mimo krize, ima pa svoje prednostne naloge. To so odnos do trenerjev in športnikov, v drugem planu pa bodo javni zavodi in druge ustanove, ki poberejo veliko denarja, v šport pa ga vrnejo zelo malo. Merilo bo transparentnost. Naloga države je sofinanciranje športa v okviru zakonov in z demokratičnimi postopki, ne pa podpiranje prostočasnih aktivnosti. Če je nezadovoljstvo preveliko, potem nekateri v panožnih zvezah svoje naloge ne opravljajo dobro. Očitno je v tem trenutku pri kategorizaciji veliko odprtih vprašanj. Nogomet tako za članske reprezentance v okviru FŠO ni dobil nobenega denarja, ker niso bili udeleženci zadnjega svetovnega prvenstva in nihče ni imel mednarodnega razreda. Ta potekajo na štiri leta, nekatere druge jih imajo dve ali več na leto. Prav tako je pomembno število držav, v primeru nogometa je že uvrstitev na SP velik uspeh. Prav tako so pomembna vlaganja v veslanje na Bledu, skoke v Kranju in druge športne panožne centre, v katerih se dosegajo izjemni mednarodni rezultati," je pojasnil Balent.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.