Šport > Moto športi
33 ogledov

Dirkač, ki ga je odkril Senna

1/34
Žurnal24 main
300 odpeljanih dirk je poseben dosežek. Minuli konec tedna je uspelo Rubensu Barrichellu, ki ga je za sedež v tem tekmovanju priporočil Ayrton Senna. Če se kdo zna veseliti svojih zmag, se jih zna on.
V dodani galeriji se spomnite Rubensovih 11 zmag in drugih vrhuncev njegove kariere. Ste spregledali Žurnalov intervju z njim? Nič hudega, preberite ga tukaj in preverite, na katero vprašanje nam ni želel dati odgovora.

Prvo dirko je Rubens Barrichello odpeljal z moštvom Jordan leta 1993. Star 21 let je kariero začel s 14. startnim mestom (mesto pred Ferrarijem Gerharda Bergerja) na VN Južne Afrike. 18 let kasneje je svojo 300. VN odpeljal minuli konec tedna v Belgiji. Z Williamsom je startal kot sedmi, a nato v trčenju odstopil že v prvem krogu. Williams je njegova šesta ekipa v tem elitnem tekmovanju. Po petih sezonah pri Eddieju Jordanu je tri leta dirkal za Jackieja Stewarta. Nato je sledilo obdobje šestih sezon s Ferrarijem, ko je dosegel devet zmag. Na začelje se je vrnil s Hondo (tri leta), nakar je lani z Brawnom dosegel dve zmagi.

Eddie Jordan, ki je dal Rubinhu prvi priložnost v formuli 1, ga je videl dirkati na začetku 90. v formuli 3, a zanj se je odločil šele pozneje. "Ko me je poklical Ayrton Senna in mi dejal, kako dober fant je Rubens. Takrat sem prvič resno pomislil, da bi podpisal pogodbo z njim," se spominja Jordan, danes občasni strokovni komentator na BBC-ju. Konec 90. je dirkal za nekdanjega dirkača Jackieja Stewarta, ki se njunega sodelovanja spominja z naslednjimi besedami: "Skupaj sva imela tri vrhunce. V Monaku 1997 se je z 10. startnega mesta povzpel na končno drugo. Nepozaben je pole position na VN Francije 1999. Lepo je bilo tudi, ko sta na VN Evrope z Johnnyjem Herbertom osvojila prvo in tretje mesto." Naslednje poglavje Barrichella v formuli 1 je bila naloga oprode Michaelu Schumacherju pri Ferrariju. Svojo prvo zmago je dosegel v Hockenheimu leta 2000. Najtežje mu je bilo na VN Avstrije 2002, ko je moral ekipnemu kolegu v zadnjem zavoju prepustiti zmago. Ta mu je uslugo vrnil v Indianapolisu.

Poglejte v paddock in Williamsov bivalnik, kamor nas je na dirko v Spa povabil Phillips.

Pravijo, da je skrivnost njegovega uspeha v njegovi družini: starša Rubens in Idely, sestra Renata, žena Silvana in otroka Eduardo in Fernando. "Ne vem, kaj mu dajejo doma, a po vsaki dirki gre v Brazilijo in se čez 14 dni na naslednjo dirko vrne povsem prerojen," pove eden od letošnjim kandidatov za naslov prvaka Mark Webber (Red Bull). Za zadnje poglevje svoje kariere je izbral tretjo najuspešnejšo ekipo vseh časov – ekipo Franka Williamsa. "Od nekdaj sem si želel dirkati zanje. Franka res spoštujem. Imamo skupni cilj: moštvo spet narediti za zmagovalno," je v Spaju minuli vikend pripovedoval priljubljeni Rubinho. "Je hudičevo dober dirkač. Brez dvoma bi bili letos slabši, če ne bi imeli njega. Je ključni člen, da naša ekipa letos dela korake naprej," ga je ob 300. VN pohvalil sir Frank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.