Šport > Moto športi
16774 ogledov

Niki Lauda bi se obračal v grobu, če bi to vedel

Niki Lauda Profimedia
Mineva pet let od smrti legendarnega Nikija Laude.

Pokojni dirkaški velikan Niki Lauda bi bil po besedah sina Mathiasa zelo razočaran nad trenutnim stanjem v moštvu Mercedes, katerega je v tesnem sodelovanju s šefom Totom Wolffom pomagal pripeljati v sam vrh elitnega dirkaškega športa. 

Srebna puščica je od leta 2014 do 2021 nanizala osem konstruktorskih in sedem dirkaških naslovov svetovnega prvaka, od tega jih je bil za šest zaslužen Lewis Hamilton, za enega pa že upokojeni Nico Rosberg.

Senna Obletnica smrti Šport Ayrtonu Senni v spomin : "Ko je dirkal, je država obstala"

Mercedes je v sezoni 2022 izgubil primat v formuli 1, kjer že tretja zaporedna sezona mineva ob popolni prevladi Red Bulla. Srebrni so trenutno šele na četrtem mestu konstruktorskega seštevka, kar bi Laudo, nekdanjega svetovalca ekipe in enega osrednjih akterjev zlate ere, navdalo z velikim razočaranjem.

"Ekipo sta zgradila s Totom. Pripeljala sta prave ljudi, kar je bil eden izmed razlogov za njihove uspehe. To, da pri Mercedesu ne razumejo lastnega dirkalnika, bi mojega očeta spravljalo ob pamet," meni Nikijev 43-letni sin Mathias. "Člane moštva bi gnjavil toliko časa, dokler ne bi ugotovili, kaj je narobe z dirkalnikom. Enostavno ne bi nikoli odnehal in se poglobil v vsako podrobnost."

Mathias Lauda | Avtor: Profimedia Profimedia

Seveda bi bilo težko z gotovostjo trditi, kako bi prisotnost očeta vplivala na trenutne razmere v moštvu, priznava Matthias. Prav tako ne želi slabo govoriti o Wolffu, ki po njegovi oceni zelo dobro opravlja svoje delo.

"A dejstvo je, da je imel moj oče precej več izkušenj od njega. Moj oče je bil iz povsem druge generacije, zato je imel drugačen pogled. Združili so najboljše od obeh strani in skupaj rasli. Oče se je veliko naučil od Tota in postal bolj prilagodljiv."

Adrian Newey Eden največjih Šport Red Bull potrdil odhod tehničnega čarovnika

Na vprašane, ali bi oče lahko preprečil selitev Lewisa Hamiltona k Ferrariju, je Mathias odvrnil: "Kolikor poznam očeta, je bila ekipa zanj vedno na prvem mestu. Naredil bi vse, kar je v njegovi moči, da bi Lewis ostal. Po drugi strani pa bi razumel njegovo odločitev, saj je tudi sam storil povsem enako."

Niki Lauda je umrl 20. maja 2019 v starosti 70 let.

Tudi pet let po Nikijevi smrti Mathias še vedno močno pogreša svojega očeta. "Želel bi se samo še enkrat podružiti z njim in se skupaj lepo imeti. Pravzaprav sva se ves čas šalila. Najbolj pogrešam skupno preživljanje časa. Norčavost, smeh, takšne reči. Moj oče je bil vse do konca pravi lump," je razkril sin pokojne legende.

Niki Mathias Lauda | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:07 21.maj 2024.

    Niki Lauda bi se obračal v grobu, če bi prebral ta naslov!

Sorodne novice