Šport > Moto športi
8389 ogledov

Resna prevara v formuli 1

Formula 1 (VN Kanade) EPA
Pristojne oblasti so pod drobnogled vzele nepravilnosti v najelitnejšem avtomobilskem športu.

Pri vodstvu formule 1 so potrdili, da so pod drobnogledom britanske institucije za goljufije (Serious Fraud Office - SFO). Šlo naj bi za finančno goljufijo pri poslovanju.

Obtožba temelji na pogodbi Concorde Implementation Agreement, ki je temelj za trenutno formulo 1. Podpisana je bila leta 2013 med krovno organizacijo tega športa FIO (Mednarodna avtomobilistična zveza) in Formula One Group, ki je bila kasneje prodana investicijskemu podjetju Liberty Media za 6,2 milijardi funtov (6,7 milijarde evrov).

Pogodba je spremenila proces odločanja o pravilih v formuli 1, leta 2013 so bila pri tem oškodovana štiri manjša moštva. Pred tem so o spremembah pravil odločale vse ekipe, od takrat dalje pa le šest najbolje uvrščenih v svetovnem prvenstvu, FIA in Formula One Group pa sta prav tako dobila na voljo po šest glasov. Za slednja se je njihova glasovalna moč povečala s 3,8 odstotka na kar 33 odstotkov. FIA je bila za sodelovanje pri tej pogodbi s strani Formula One Group nagrajena s plačilom 3,9 milijonov funtov (4,22 milijonov evrov).

Pogodba je FIO nagradila tudi z enim odstotkom deleža v Formula One Group za skromnih 360,000 funtov (390,000 €). Podpora Mednarodne avtomobilistične zveze je bila potrebna za prevzem s strani Liberty Media, s kasnejšo prodajo svojega deleža pa so pri FII zaslužili kar 62 milijonov funtov (67 milijonov €).

Vse vpletene strani so dogovor, z njim bi pri Mednarodni avtomobilistični zvezi krepko zaslužili, zanikale, aprila pa so tako pri FII izdali sporočilo za javnost: "Concorde Implementation Agreement je omogočil novo vodstveno strukturo in je na novo opredelil razmerje med FIO in lastniki tržnih pravic. V okviru tega sporazuma je bilo FII dodeljeno pavšalno plačilo v višini 3,9 milijona funtov v zvezi s ponovnimi pogajanji o pogojih sporazumov med imetnikom komercialnih pravic in FIA ter sporazumom Concorde. Po odobritvi je začel veljati sporazum o izvajanju Concorde, ta znesek pa je bil plačan FIA in ustrezno obračunan. Noben posameznik ni prejel nobenega plačila iz tega zneska. Vsaka nasprotna trditev je obrekovanje."

Zapisno je še: "FIA ni v nikakršnem navzkrižju interesov. FIA bi ob prevzemu s strani Liberty Media lahko zadržala svoje soglasje le, če bi sprememba nadzora bistveno spremenila zmožnost lastnikov komercialnih pravic, da izpolnujejo svoje obveznosti. Prevzem Formula One Group s strani Liberty ne predstavlja takšnega tveganja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice