Šport > Moto športi
1597 ogledov

Uspeh slovenskih motokrosistov

Tim Gajser Profimedia
Slovenija v Erneeju v finalu A, v kvalifikacijah na osmem mestu.

Najboljši motokrosisti na svetu sezono ta konec tedna končujejo na prestižni dirki za pokal narodov. Na ekipnem svetovnem prvenstvu, ki letos poteka v francoskem Erneeju, so si danes v kvalifikacijah Slovenci Tim Gajser, Jan Pancar in Miha Bubnič z osmim dosežkom privozili nastop v nedeljskem finalu A. Najboljši so bili Francozi.

Slovenija je tako že dosegla prvi cilj nastopa v Erneeju, uvrstitev v finale A, kjer bo v nedeljo nastopilo 20 najboljših ekip na svetu. Druga želja pa je izboljšanje doslej najvišje uvrstitve na teh tekmovanjih, to pa je že 25 let staro deveto mesto iz Foxhillsa leta 1998.

Danes so dirkači opravili kvalifikacije v vseh treh razredih, MXGP, MX2 in open. Najboljša slovenska dirkača sta nalogi opravila zelo dobro, Gajser je bil v svojem razredu MXGP šesti, Pancar pa v MX2 sedmi.

Bubnič, v ekipo se je kot državni prvak uvrstil po poškodbi prvotno predvidenega člana Jake Peklaja, pa je v razredu open dosegel 24. izid. A najslabši dosežek od treh se v kvalifikacijah briše, tako da je Slovenija kvalifikacije končala s 13 točkami, to pa je prineslo osmo mesto in zanesljivo uvrstitev v finale A. Tja se je uvrstilo 19 ekip, še ena, zmagovalka finala B, pa se jim bo pridružila v nedeljo dopoldne.

Najboljši so bili Francozi Maxime Renaux, Tom Vialle in Romain Febvre, ki so slavili z dvema točkama. Tri so zbrali Španci s svetovnim prvakom razreda MXGP Jorgejem Pradom, Rubenom Fernandezom in Oriolom Oliverjem, tretji so bili s petimi točkami Avstralci Jett Lawrence, Hunter Lawrence in Dean Ferris.

Branilci naslova iz lanske sezone so Američani, Christian Craig, RJ Hampshire in Aaron Plessinger pa so bili v kvalifikacijah šesti.

"Proga je zmeraj težka, kot na svetovnih prvenstvih. Veliko voznikov je, tako da je še bolj uničena, pa še polivali so jo, da je bilo zelo drseče. A vožnja je bila dobra, čeprav sem imel nenehno nekoga 'za ritjo' in me je malo zategnilo. Ampak končno tudi dober start in na koncu tudi solidna vožnja in dober rezultat," je bil z doseženim zadovoljen Pancar.

"V redu je bilo. Proga je kar malo zahrbtna, malo mi je zategnilo roke po drugem krogu, naredil sem nekaj napak. Zato nisem šel z glavo skozi zid. Vedel sem, da je pomembno, da vsi odpeljemo dobro, brez napak. Jutri pa gremo na polno. Mislim, da imamo kar dobro izhodišče, kolikor smo preračunavali, bi morali biti med deset, kar je zelo dobro za nedeljsko dirko," pa je po svoji vožnji dejal Gajser.

Tim Gajser | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadovoljen je bil tudi selektor Sašo Kragelj, leta 1998 je bil kot dirkač član slovenske ekipe, ki je bila deveta. Zdaj je prvič v vlogi stratega in že po vožnjah Pancarja in Gajserja je vedel, da je prvi cilj izpolnjen: "Izjemen rezultat, odlično je za oba fanta. Sistem je popolnoma drugačen kot na SP. Osnoven cilj je bil, da se uvrstimo v finale A, pozneje bomo naredili načrt za ta nastop. Proga je primerna temu rangu tekmovanja, izjemno veliko hitrih voznikov je, proga je vse bolj razrita in atraktivna. Pravi pokal narodov, svetovno prvenstvo, a za vse tekmovalce je enaka. Vedno bolj pa se bo kazala razlika za tiste, ki so takšnih težkih terenov navajeni."

V velikem finalu v nedeljo bodo na sporedu po tri vožnje, v vsaki od njih pa bodo hkrati nastopili dirkači dveh od treh sodelujočih razredov. Prva (MXGP in MX2) bo na sporedu ob 13.10, druga (MX2 in open) ob 14.40, zadnja (open in MXGP) pa ob 16.10.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice