Šport > Moto športi
1088 ogledov

V projekt vložili milijardo, vse skupaj se je začelo s kaosom

F1, Las Vegas Profimedia
Kaotičen začetek formule 1 v Las Vegasu.

Bolidi na dirki formule 1 v Las Vegasu so se na četrtkovem uvodnem treningu pred nedeljsko premierno dirko za veliko nagrado predstavili vsega osem minut. Zaradi težav s pokrovom odtočnega jaška so prireditelji po 19 minutah nato odpovedali nadaljevanje dogajanja na slovitem Las Vegas Boulevardu. Ponoči so drugi prosti trening vendarle izvedli.

Do nočne prekinitve je prišlo, potem ko se je Španec Carlos Sainz s Ferrarijem ustavil na progi, pred tem pa je pri hitrostni približno 320 kilometrov na uro dirkalnik poskočil preko ovire na cesti. Pregled steze je hitro pokazal, da je bil vzrok betonski okvir odtočnega jaška, ki je popustil.

Prireditelji so se odločili, da bodo iz varnostnih razlogov preverili vse jaške in nato ustrezno ukrepali ter prilagodili program.

F1, Las Vegas | Avtor: Profimedia Profimedia

Po "Sainzovem skoku" so prireditelji z rdečo zastavico najavili prekinitev in Ferrari odvlekli v bokse. Poškodbo na bolidu pa je imel tudi Francoz Esteban Ocon (Alpine), razlog pa je verjetno enak.

Ob drugi uri ponoči po lokalnem času so prireditelji trening nato vendarle izvedli. Najhitrejši je bil Ferrarijev Charles Leclerc. Na novem, a zelo spolzkem asfaltu je bil drugi Sainz, tretji pa Fernando Alonso (Aston Martin). A vse skupaj se je odvilo pred praznimi tribunami, saj so jih prireditelji "iz logističnih razlogov izpraznili". Svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je bil šesti.

Vsekakor gre za ponesrečen uvod dirke v Las Vegasu, ki velja za prestižni projekt podjetja Liberty Media, ki si želi rast tega proizvoda na ameriškem trgu. Še dan prej sta na velikem odprtju dirke nastopala tudi zvezdnika Kylie Minogue in John Legend.

F1, Las Vegas | Avtor: Profimedia Profimedia

Bržkone je za napako kriva naglica pri organizaciji dirke, saj je 2900 delavcev progo v puščavi Las Vegasa uredilo v vsega 378 dneh. V projektu, ki je presegel ceno milijardo evrov, so morali odstraniti tudi do 25 cm plasti starega asfalta in ga zamenjati z novim.

Besni so tudi pri Ferrariju, kjer so sprva zatrdili, da je bil dirkalnik Carlosa Sainza tako poškodovan, da ga do drugega treninga ne bodo pripravili za dirkanje, kar je bilo za italijansko moštvo nesprejemljivo. Iz drugih moštev pa so prišle kritike, da tovrstni dogodki močno škodijo ugledu tekmovanja.

Pri Ferrariju pa so se na hitro odločili za menjavo poškodovanega motorja v dirkalniku. S tem je Sainz sicer zasedel drugo mesto, a so tekmovalni komisarji že napovedali, da se bodo strogo držali pravilnikov, kar pomeni, da bo po kvalifikacijah Sainz kljub nepredvidenim dogodkom na prvem treningu izgubil 10 mest.

F1, Las Vegas | Avtor: Profimedia Profimedia

Nedeljska velika nagrada, predzadnja dirka sezone, se bo začela ob 7. uri, kvalifikacije bodo v soboto ob 9. uri, pred tem pa še tretji prosti trening (5.30).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice