Šport
65 ogledov

"Ne vem, če bi bila ob prvem mestu še bolj vesela"

52 zlata lisica Anže Petkovšek
Ana Drev je po sijajnem drugem mestu morala odgovarjati na številna vprašanja. "Nikoli si nisem mislila, da bom doživela takšne reči," je med drugim dejala slovenska junakinja.

Kako bi ocenili svojo predstavo?
Že s prvo vožnjo sem bila zadovoljna. Smučala sem dobro, le na strmini se nisem znašla najboljše. Vedel sem, kaj je šlo narobe, to sem v drugi vožnji tudi popravila. Dodatno motivacijo sem dobila tudi ob gledanju moškega smuka. Boštjan Kline in Andrej Šporn sta bila odlična, to mi je dalo še dodaten zagon.

Ste čutili pritisk? Ob premoru Tine Maze so bili mnogi prepričani, da bo minilo precej časa do novi slovenskih stopničk v Mariboru. Zdaj se je veliko pričakovalo od vas.
Pravzaprav velikega pritiska nisem čutila. Tu mi doslej še ni nikoli šlo po željah. Razmišljala sem v smeri, da bo ob slabem rezultatu, to le še eden v nizu. Poskušala sem se osredotočiti na svoje smučanje. Dobro sem smučala na zadnjih treningih. V drugi vožnji sem vedela, da bo proga nekoliko slabša. Vsiliti sem ji poskušala svoj ritem, nisem želela, da mi proga vsili svojega.

Kako je bilo smučati ob glasni podpori navijačev, ki so stiskali pesti predvsem za vas?
Teh občutkov sploh ne znam razložiti. So zelo prijetni, nikoli si nisem mislila, da jih bom doživela. Ko sem prišla do strmine, je bilo tako glasno, da se mi skoraj ni uspelo osredotočiti na smučanje. Dejala sem si, da moram pritisniti, da moram ostati osredotočena. Poskušala sem čim prej priti v cilj. Zadnjo strmino so me navijači pravzaprav ponesli. Vedela sem, da moram svoje oddelati, v prvi vožnji sem naredila napako, ko sem ob koncu popustila, ni mi uspelo obdržati ritma. Ko sem videla, da sem prevzela vodstvo, je bila to zame že nekaka zmaga.

Do zdaj je bilo 22. mesto vaše najboljše na Pohorju. Kje ste naredili ta preskok?
Sem v dobri formi, trening pa je bil v zadnjem času zelo dobro načrtovan. Trenirala sem na podobnih terenih, vedeli smo, kdo bo postavil prvo progo. Nekako sem se osredotočala na to, kaj bom morala storiti v Mariboru.

Zdaj že kar nekaj časa ohranjate dobro formo.
Že nekaj zim dobro smučam, a tega nisem uspela pokazati. Če se ne bi leta 2013 poškodovala, mislim, da bi vse to dosegla veliko prej. Že lani sem dobro smučala, a so me manjše poškodbe onemogočale. Letos pa se je vse poklopilo; od zdravja do materiala.

Na zadnjih dveh tekmah ste po prvi vožnji vodili, zdaj ste napadli s šestega mesta. Je bilo lažje?
Morda je bilo res nekoliko lažje startati s šestega položaja. Vedela sem, da me od stopničk loči dobre pol sekunde. Vedela sem, da moram biti, če se želim povzpeti na zmagovalni oder, boljša od tekmovalk, ki prihajajo za mano. V tej sezoni sem že naredila dober rezultat, po Flachauu sem si dejala, da lahko v tej zimi le še uživam. V tej sezoni mi je že uspelo nekaj, kar sem si želela celo življenje. Ko sem prvič dosegla stopničke, nisem čutila tega, da moram to zdaj vseskozi ponavljati.

Si želite več veleslalomskih tekem?
Sem že kar utrujena, a bi bilo dobrodošlo, da bi bil naslednji veleslalom na sporedu prej kot čez mesec dni. Je pač tako, kakor je. Poskušala se bom v tem času odpočiti in odtrenirati še kakšno drugo disciplino ter se čim bolje pripraviti na finiš.

Kaj vam je po prvi vožnji dejala Tina Maze?
Rekla mi je, da naj samo uživam. Naj ne mislim na pritisk. Da je doma lepo in da naj vso to spodbudo obrnem v pozitivno smer in naj se z njo ne obremenjujem. Očitno sem jo upoštevala.

Gledajo tekmice zdaj na vas nekoliko drugače?
Ne vem. Vse smo sicer dobre prijateljice. Razumemo se, vse so zelo vesele, da mi je uspelo, marsikatera mi to tudi pove. Vzdušje v svetovnem pokalu je res zelo dobro.

Zdaj boste članica elitne sedmerice.
Tega pred sezono res nisem pričakovala. Že preboj v petnajsterico je bil zame velik preskok. Že v Lienzu sem se ob tem dobro počutila. Že takrat sem upala, da se je zadnjič zgodilo, da nisem nastopila med prvimi petnajstimi. Da pa bom po dveh tekmah prišla še med sedem, si nisem mislila.

Po odstopu v Lienzu niste tarnali?
Mislim, da bi drugače odreagirala, če bi imela 20 let. V karieri se mi je zgodilo še veliko hujših reči, to zame ni bil nek 'big deal'. Ko doživiš, da si na berglah, da ponoči ne moreš spati, ker te boli noga, odstop ni več neka velika zadeva. Je pa res, da zdaj zelo zaupam v svoje smučanje. Verjameš, da boš še enkrat uspel pokazati svoje znanje.

Se počasi v misli že prikrade misel o zmagi?
Ne. Danes sem bila tako vesela, da sem bila druga. Meni je bilo to kot zmaga. Sploh ne vem, če bi bila bolj srečna ob prvem mestu.

Komentarjev 3
  • blueone 23:54 30.januar 2016.

    Bravo Ana, ti si naša kraljica!

  • Žurnalček 20:09 30.januar 2016.

    Če obstaja Črni petek , bi tudi mi lahko poimenovali današnji dan v Belo soboto !

  • Žurnalček 20:08 30.januar 2016.

    Sapporo je replika Bloudkove Planice in zato je to to !