Šport > Nogomet
11304 ogledov

S kom bo Slovenija igrala na Euru? Takšne so možnosti ...

Slovenija - Kazahstan Anže Petkovšek Slavje Slovencev po tekmi s Kazahstanom.
Vsi udeleženci evropskega prvenstva v nogometu še niso znani, a lahko že predvidimo, kako bodo ekipe rangirane na žrebu.

Nogometaši Slovenije so z zmago nad Kazahstanom (2:1) potrdili uvrstitev na Euro 2024, ki ga bo gostila Nemčija. Uspeh je sprožil veliko rajanje na ploščadi pred stadionom Stožice in drugje po državi.

Danes se bodo odigrale še zadnje tekme kvalifikacij. Vprašanje je le, ali se bodo uvrščenim izbranim vrstam pridružili Hrvati ali Valižani. Naši južni sosedje bi se v primeru pričakovane domače zmage nad Armenijo zagotovo uvrstili na Euro 2024. V kolikor Wales doma ne bo premagal Turčije, pa lahko Hrvati tudi izgubijo.

Tako lahko že predvidimo, kako bodo sestavljeni bobni za žreb predtekmovalnih skupin na sklepnem turnirju v Nemčiji. 24 reprezentanc bo razdeljenih v štiri kakovostne bobne, v vsako od šestih skupin bo izžrebana po ena reprezentanca iz vsakega bobna.

Ekipe bodo v bobne razdeljene na podlagi rezultatov in rangiranja na mednarodnih lestvicah. Na preteklih treh prvenstvih, kamor se je Slovenija uvrstila (Euro 2000, SP 2022, SP 2010) je bilo skoraj samoumevno, da bo Slovenija, za katero je že sama uvrstitev na tekmovanje velik uspeh, žreb pričakala v zadnjem, četrtem bobnu. Tokrat temu ne bo tako, saj bodo izbranci Matjaža Keka uvrščeni v tretji kakovostni boben.

Italijani slabši od nas

V prvem, najmočnejšem bobnu, bodo ob gostiteljici Nemčiji še velesile Portugalska, Francija, Španija, Belgija in Anglija.

V drugem bobnu je naša kvalifikacijska tekmica Danska, sosedi Madžarska in Avstrija, ter Turčija, Albanija in Romunija.

V tretjem bobnu bodo Sloveniji družbo delali močni Nizozemci, Škoti, Slovaki, Čehi in predvidoma Hrvati. To so torej ekipe, s katerimi se Slovenija ne bo pomerila v skupinskem delu Eura 2024.

V zadnjem bobnu bodo aktualna evropska prvakinja Italija (izpustila je SP 2018 in SP 2020), Srbija, Švica in tri preostale reprezentance, ki so si dodatne kvalifikacije prislužile z nastopi v Ligi narodov. Tu so v vlogi favoritinj Poljska, Ukrajina in Grčija.

Žreb skupin Eura 2024 se bo odvil v soboto, 2. decembra. Opravljen bo v Elbphilharmonie v Hamburgu. 16 od 24-ih ekip bo napredovalo v osmino finala in se borilo za naslov evropskega prvaka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • marialorca 14:18 22.november 2023.

    Nemčija, Madžarska, Slovenija, Srbija in uvodna tekma Nemčija - Slovenija /da se domačim štart ne ponesreči/.

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 15:07 21.november 2023.

    Ta skupina bi bila zanimiva: Belgija ANALbanija Slovenija Srbija

  • Avatar NickMason
    NickMason 13:28 21.november 2023.

    3 tekme bodo odigrali in lepo domov

Sorodne novice