Šport > Nogomet
255 ogledov

"Fair play" določil potnika v izločilne boje

Fair play Epa
Kolumbijska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Samari premagala Senegal z 1:0 (0:0) in se uvrstila v osmino finala. Tja se je iz skupine H prebila še Japonska, ki je v Volgogradu sicer izgubila s Poljsko z 0:1 (0:0). Senegal je izpadel zaradi več prejetih rumenih kartonov na prvenstvu od Japoncev.

Senegalci so bili pred tekmo v dobrem položaju, saj bi jih že neodločen izid popeljal med najboljših 16. Toda v drugem polčasu so prejeli zadetek, igre pa po njem niso znali toliko obrniti, da bi si zagotovili preboj v osmino finala. Skupinski del so končali z identičnim izkupičkom kot Japonci (tako po točkah kot po danih in prejetih zadetkih), zaradi česar je nato potnika v izločilne boje odločil "fair-play". Pri tem pa so bili rahlo boljši Japonci, saj so prejeli dva rumena kartona manj od Senegalcev.

Kolumbija je na drugi strani z zmago zavzela prvo mesto v skupini in jo dvoboj osmine finala čaka v torek v Moskvi proti Angliji ali Belgiji, Japonska pa bo svojo tekmo igrala dan prej v Samari.

Prvi polčas tekme med Senegalom in Kolumbijo ni postregel s posebej razburljivim nogometom. Kolumbijci so imeli le eno polpriložnost, in sicer s prostega strela v 13. minuti, ko je poskus Juana Quintera ustavil senegalski vratar. Senegalci pa so streljali v 27. minuti prek Balde Keitaja, a prešibko za vodstvo.

Nekaj nejevolje je nato v senegalsko vrsto vnesel sodnik Milorad Mažić. V 17. minuti je namreč Sadio Mane prodrl v kazenski prostor, kjer ga je zrušil Davinson Sanchez. Sprva je srbski delivec pravice pokazal na belo točko, po pregledu z VAR pa spremenil svojo odločitev.

Tako so Senegalci ostali brez najstrožje kazni, Kolumbijci pa v 31. brez Jamesa Rodrigueza, ki je moral iz igre. Zamenjal ga je Luis Muriel, ki pa v prvem polčasu - tako kot celotna kolumbijska vrsta - ni pustil posebej dobrega vtisa.

Tudi v prvi polovici drugega polčasa je Senegal uspešno preprečeval Kolumbijcem, da bi se razigrali, zelo redki so bili streli enih in drugih. V 74. minuti pa so Kolumbijci vendarle povedli. Po kotu z desne strani je v kazenskem prostoru najvišje skočil Yerry Mina in dosegel svoj drugi zadetek na tem SP.

V 77. minuti je na drugi strani David Ospina dobro posredoval po strelu M'Bayeja Nianga, to pa je bila tudi zadnja priložnost na tekmi, na kateri je Kolumbija dosegla svoje, Senegal pa tudi zaradi pomanjkanja napadalne angažiranosti ostal praznih rok.

Kolumbija | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Na drugi tekmi skupine H pa se je že v prvi minuti moral izkazati vratar Poljske Lukasz Fabianski, ki je tekel do roba kazenskega prostora, da je preprečil zadetek po podaji tekmecev pred gol. Deset minut pozneje je Yuto Nagatomo po napaki poljske obrambe prodrl po levi strani in lepo podal pred gol, kjer je Shinji Okazaki z glavo poslal žogo mimo vratnice. Fabianski je znova posredoval v 14. minuti, ko je zaustavil poskus Yoshinorija Muta.

Toda sledila je 32. minuta, v kateri je Kamil Grosicki z glavo sprožil zelo natančen strel in je vratar Eiji Kawashima ob vratnici v kot odbil žogo, ki je bila s pol obsega na golovi črti, s polovico pa že v golu. Akcije ob odprti igri na obeh straneh so se še naprej vrstile, toda japonskim igralcem ni uspelo zaključevati obetavnih napadov, poljskim pa ne spraviti žoge do njihovega prvega zvezdnika Roberta Lewandowskega.

Slednji je nemalokrat sodeloval celo pri pripravi napadov, obenem pa sta ga tudi po dva igralca pokrivala pri žogah, ki so letele v njihov kazenski prostor. Tako je bilo tudi v 59. minuti, ko je po prostem strelu Rafala Kurzawe nedaleč od Lewandowskega povsem sam ostal Jan Bednarek, osrednji branilec Southamptona, ki je na šesti tekmi dosegel prvi reprezentančni zadetek. V 74. minuti je imel po protinapadu in podaji Grosickega Lewandowski priložnost za prvi zadetek na svetovnih prvenstvih, vendar je žogo poslal visoko prek gola, čeprav mu je bil povsem blizu.

Japonska | Avtor: Epa Epa

Končnica tekme pa je bila zelo nenavadna. Ker je Kolumbija na drugi tekmi skupine vodila proti Senegalu z 1:0, je japonski selektor Akira Nishino v 82. minuti napadalca Muta zamenjal z bolj obrambno naravnanim Makotom Hasebejem računajoč, da bo njegovi ekipi za preboj v izločilne boje ob drugih izenačenih kriterijih s tekmeci za nadaljevanje Senegalom zadostoval boljši "fair play", torej manj kazni. Japonci so imeli so -4, Senegal pa -6 v tem točkovanju. V triminutnem sodniškem dodatku so si Japonci žogo podajali ob sredinski črti, Poljaki jih sploh niso napadali in po sodnikovem zadnjem žvižgu so si po minuti čakanja na konec druge tekme, kjer ni bilo spremembe izida, Japonci navdušeno planili v objem.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.