Šport > Nogomet
2659 ogledov

Fifa razkrila, ali bo resnično na največja tekmovanja vpeljala modre kartone

Nogomet, modri karton Profimedia
Fifa je namigovanja o modrih kartonih na najvišji ravni označila za napačna, oziroma preuranjena.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je na družbenih omrežjih namigovanja medijev o uvedbi modrih kartonov na najvišji ravni označila za "napačna in preuranjena". Številni mediji, med njimi tudi španska Marca in britanski Telegraph, so danes v četrtek sprožili namigovanja, da bo Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) v petek predstavil idejo o začasnih kaznih. Modri karton bi namreč pomenil začasno kazen desetih minut za različne kršitve pravil.

"Fifa želi pojasniti, da so poročila v medijih o tako imenovanem 'modrem kartonu' na elitnih nogometnih ravneh napačna in preuranjena," je zapisala v izjavi na družbenem omrežju X. "Uvedba tovrstnih pravil, če bodo izvedena, morajo biti omejena na odgovorno testiranje na nižjih ravneh, kar namerava Fifa ponovno izpostaviti na obravnavi skupščine Ifaba 2. marca, ko bo ta točka tudi na dnevnem redu," je še zapisala Fifa.

Nogomet, modri karton | Avtor: Profimedia Profimedia

Ifab je konec novembra priporočil preizkušanje krajših disciplinskih kazni med dvoboji kot del prelomnih prizadevanj za zmanjšanje neprimernega obnašanja igralcev. Na takratnem letnem poslovnem srečanju v Londonu je odbor za nogometna pravila podprl idejo o začasnih izključitvah igralcev zaradi taktičnih prekrškov, jezikanja in splošnega neprimernega obnašanja na nogometnih tekmah.

Časovne kazni so sicer v angleškem nogometu na osnovni ravni (grassroots) uvedli leta 2019, da bi dvignili raven spoštovanja in športnega obnašanja. Po besedah člana upravnega odbora Ifaba Marka Bullinghama novembra lani se je tako imenovani "sin bin", nekakšen prostor za služenje krajših kazni, izkazal kot "zelo uspešen". Tak pristop med drugim uporabljajo tudi v ragbiju, ampak na vseh ravneh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • smoljo 19:34 09.februar 2024.

    Nogometni power play ?

Sorodne novice