Šport > Nogomet
10008 ogledov

Galič udaril po mizi: "Takšne lige ne priznavam! Zagabili so se mi"

Profimedia
Samovoljna odločitev 12 klubov za ustanovitev kontroverzne superlige je izzvala nejevoljo tudi v slovenskem nogometnem prostoru.

Evropski nogometni prostor je v noči na ponedeljek pretresla ustanovitev superlige, pod katero se je na ogorčenje javnosti in velike večine nogometnih veljakov, med katere prištevamo tudi predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, podpisalo 12 velikih klubov.

Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca Posledice Šport Je Slovenija izgubila Jana Oblaka?

Enostranska odločitev peščice elitistično naravnanih upornikov je botrovala grožnjam evropske zveze, ki klubom preti s hudimi sankcijami, obenem pa se sprti strani že pripravljata na morebitno sodno bitko.

Med najbolj goreče nasprotnike t.i. superlige lahko prištevamo tudi nekdanjega slovenskega reprezentanta Marinka Galiča, ki ga je odločitev odvrnila celo od navijanja za njegov najljubši klub. Barcelona je namreč soustanoviteljica tekmovanja, s katerim se je po nekaterih ocenah uradno začela vojna za nadzor nad nogometom.

nagrobnik nogomet "To je vojna!" Šport Dan, ko je umrl nogomet

"Nisem več navijač Barcelone"

marinko galić | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Klubi, ki so se odločili za to, so očitno sami sebi dovolj. Osebno takšne lige ne priznavam oziroma me takšno tekmovanje sploh ne zanima. To je podcenjevanje vseh ostalih. Že leta govorim, da liga prvakov v resnici ni liga prvakov, ampak je to liga velikih klubov. Če lahko v ligi prvakov igra peti klub v angleški ali španski ligi, potem to ni liga prvakov. Že naziv bi moral biti drugačen. Nekoč so v ligi pravkov dejansko igrali zmagovalci v posameznih državah. Takrat so imele tudi manjše države več možnosti za razvoj in zaslužek. To, kar zdaj počne teh 12 klubov, nima nobene povezave z ničemer. To je zasebna liga peščice, ki že tako odstopajo finančno, organizacijsko in po kvaliteti. Posledično bodo postali osovraženi. Sam že od nekdaj navijam za Barcelono, ampak od tega trenutka naprej nisem več njen navijač. S to odločitvijo so se mi resnično zagabili. Če jim je 350 milijonov pomembnejših od vseh načel, potem naj igrajo to ligo," je dejal Galič.

"Vsi klubi, ki so pristopili, so me izredno razočarali"

"Vse to je maslo Florentina Péreza. Gre za karizmatičnega človeka, ki stvari vodi na čuden način. Vem, da bom s tem stopil na žulj navijačem Reala, ampak vsi dobro vemo, kako so osvojili vsaj dva od zadnjih treh naslovov v ligi prvakov. Resnično upam, da bosta Fifa in Uefa reagirali, izločili klube iz vseh tekmovanj in igralcem prepovedali nastope na reprezentančnih tekmah. Amerikanizacija po sistemu NBA lige v evropskem nogometu nima mesta. To se pač ne sme dogajati. Ni pošteno do klubov ali ostalih lig. Vsi klubi, ki so pristopili k temu, so me izredno razočarali."

aleksander čeferin Zdaj gre zares Šport "Odpadniki" zažugali Čeferinu uefa pokal ušesa Na nož Šport Superligaši zvezali roke Fifi in Uefi

Predsednik Čeferin je v poplavi negativnih odzivov sicer izpostavil, da Uefina vrata ostajajo odprta vsem, ki bi si morda premislili. "Ne vem, če je to možno ustaviti. To je podobno kot trenutna situacija s koronavirusom. Nekdo stoji v ozadju, ki ima denar in si to lahko privošči. Če bodo navijači temu dovolj nasprotovali, potem se bodo morda zamislili. Če bo njihova prioriteta denar in ne lastni navijači, potem naj igrajo svojo kvazi superligo pred praznimi tribunami. Srčno upam, da bodo pravi ljubitelji nogometa v tem videli nekaj slabega, ker to tudi je. Nogomet so začeli siromaki. Nogomet je bil namenjen raji. To, kar zdaj počnejo, je igra bogatih, in to kljub temu, da so jih financirali revni z nakupi vstopnic in artiklov. Upam, da nihče ne kupi več niti ene nogavice, kaj šele dresa," je bil jasen nekdanji slovenski reprezentant.

aleksander čeferin Nož v hrbet Šport Čeferina izdal dober prijatelj

Prašnikar: "V tem trenutku sem nedvomno proti!"

bojan prašnikar | Avtor: Epa Epa
Nestrinjanje je zelo jasno izrazil tudi trikratni selektor slovenske reprezentance Bojan Prašnikar. "Te želje in interesi segajo že nekaj let nazaj. Stanje se je potem malo umirilo. Tudi liga prvakov se je spremenila prav zaradi interesa teh klubov. Vrnili smo se na sistem izpred 20 let, ker so veliki klubi želeli imeti določene privilegije. Tako so vsi veliki dobili eno mesto več. Zdaj smo spet tukaj. Mislim, da je k temu botroval tudi koronavirus, ker je ustavil finančne tokove, zaradi česar imajo veliki klubi zdaj resne finančne težave. Osebno mislim, da se stvar ne bo obnesla."

"Mislim, da je sistem Fife in Uefe izredno močan. Verjamem, da bodo prevladali interesi nacionalnih reprezentanc. Treba se je zavedati, da Nemci in Francozi niso udeleženi, kar pomeni, da so vključene samo tri velike države. Proti vsem bi se težko borili. Ker so samo tri, je njihov uspeh malo verjeten."

aleksander čeferin agnelli Odmevno razkritje Šport Čeferin o izdaji prijatelja: "Nisem še srečal človeka, ki bi toliko lagal"

Uefin as v rokavu: reprezentančni nogomet

"V tem trenutku sem nedvomno proti superligi. Čeprav smo včasih kritični do aktualnega sistema, je dobro organiziran in za razvoj nogometa je lepo poskrbljeno. Tudi manjše reprezentance dosegajo odmevne rezultate, zdaj pa bi to lahko postal problem. Po dveh tirih ne bodo mogli voziti. S tem mislim predvsem na možnost prepovedi igranja za reprezentanco. Igralcem je v interesu igrati za velik klub in reprezentanco. Če igralcem prepovedo udeležbo na velikem tekmovanju, bo to precej velika ovira za prihodnost superlige," je prepričan legendarni slovenski trener.

Komentarjev 1
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:29 20.april 2021.

    Tu se gre samo za denar. Jasno je, da bogati klubi v katere je nekdo vložil veliko denarja nočejo pristati na to, da jih lahko po naključju v prvem krogu tekmovanja izloči nek low-budget klub. Biznis je pač biznis tako, kot povsod.