Šport > Nogomet
1467 ogledov

Z Nemčijo svetovni prvak, v boju zanj Slovenija in Hrvaška

Robert Ramšak
1/2
Profimedia
Za mladega nogometaša se je vnel ogorčen boj.

Sedemnajstletni Robert Ramšak je trenutno član bavarskega Bayerna, kjer je v ekipi do 19 let že večkrat nosil kapetanski trak, v ligaški sezoni pa je na desetih tekmah zbral pet zadetkov in dve asistenci, v mladinski ligi prvakov oa je gol zabil tudi Manchester Unitedu.

Ramšak, njegov oče je Mariborčan, mati pa Hrvatica, nastopa tudi za izbrano vrsto Nemčije do 17 let. S slednjo se trenutno nahaja v Indoneziji, kjer je z vrstniki danes zaigral v velikem finalu svetovnega prvenstva. Proti Franciji je v igro vstopil v 67. minuti. Dvoboj se je po rednem delu in podaljških končal z 2:2, po izvajanju najstrožjih kazni pa se je 'mladi elf' veselil naslova svetovnih prvakov.

Ramšak je pri enajstmetrovkah streljal kot drugi nemški reprezentant in takrat zadel za 1:2 pri strelih z bele pike. Kasneje so Francozi grešili več, na koncu pa so Nemci zadeli štiri, galski petelini pa tri 'penale'.

Na tekmovanju je v skupinskem delu Ramšak sicer odigral vse tri tekme in ob zmagi s 3:0 dosegel dva zadetka proti Venezueli, v osmini finala, četrtfinalu in polfinalu pa je po vrsti vstopil v igro tudi proti ZDA (3:2), Španiji (1:0) in Argentini. Proti slednji, ki so jo Nemci prav tako premagali po enajstmetrovkah, je bil po podaljšku eden izmed uspešnih izvajalcev z bele pike.

Robert Ramšak | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Hrvaškem so že krenili v lov za mladim napadalcem. "Ne morem o tem, če bi igral za Hrvaško. Vem, da vam je to zanimivo, ampak Nemčija bo igrala finale svetovnega prvenstva, ni primeren trenutek. Ne bi bilo pošteno. Trenutno smo osredotočeni na Nemčijo. Slovenija? Kdo ve, kaj prinaša prihodnost, tega nihče ne ve. Ničesar ne izključujem," je za hrvaški goal.com dejal oče Kristijan Ramšak. 

Ta je ob začetku pogovora sicer poudaril, da je Slovenec: "Samo ne spremenite me še vi v Hrvata. Vidim, da me na Hrvaškem nekateri že imajo za Hrvata."

Na NZS nogometaša spremljajo

"Roberta Ramšaka seveda dobro poznamo in spremljamo. Vemo za kako nadarjenega igralca gre in lahko povem le, da smo zelo aktivni in se trudimo. Želim mu vse najboljše na igrišču. Povem pa, da se zagotovo ne bomo predali," pa je za Nogomanio povedal direktor reprezentanc pri NZS Miran Pavlin. 

O mladem napadalcu se je razpisal tudi hrvaški Jutranji list: "Najraje bi zaigral za Hrvaško, a je Slovenija v zadnjih dneh krenila v veliko ofenzivo in ga je pripravljena odpeljati tudi na evropsko prvenstvo v Nemčijo, ki bo naslednje leto. Slovenci so takoj pripravljeni vložiti v svojo prihodnost. Na Hrvaški nogometni zvezi se še niso izjasnili, kaj želijo."

Pri Jutranjem listu so še dodali, da si Ramšaka želi v svoje vrste pripeljati Hajduk. Z Bayernom mu namreč pogodba poteče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:06 02.december 2023.

    No povsem razumljivo je, da bo fant, če se bo prebil med najboljše tudi v članski konkurenci, verjetno dal prednost nemški reprezentanci!? Če pa bo tam konkurenca zanj nedosegljiva pa se bo moral odločiti ali bo dal prednost reprezentanci kjer ...prikaži več bo imel več možnosti, da se prebije med najpomembnejše igralce ali pa reprezentanci, kjer konkurenca mogoče ne bo zagotavljala stalnega mesta, bodo pa možnosti za odmevne športne rezultate precej večje. Izbrati bo moral med srcem in športno realnostjo!