Šport > Nogomet
13 ogledov

Liveerpool na koncu le spodnesel Swansea

Eto'o Jagielka Chelsea Everton EPL
1/26
Reuters
Chelsea je z golom v sodnikovem podaljšku, ki so ga na koncu pripisali kapetanu Johnu Terryju, ubranil vrh lestvice proti Evertonu (1:0). Arsenal gnev po tekmi z Bayernom znesel nad Sunderlandom (4:1), Manchester City trpel proti Stoku (1:0).

Kulisa na Anfield Roadu v Liverpoolu je ponudila izjemno nogometno predstavo za gledalce. Visokoleteči domačini so gostili osveženo ekipa z juga Walesa, Swansea City. Ob poplavi zadetkov so sklonjenih glav domov odšli labodi, ki so jih 'rdeči' premagali po zaslugi Jordana Hendersona in Daniela Sturridga, ki sta vsak po dvakrat osmodila Michela Vorma na vratih gostov.

Evrogola na obeh straneh

Tekma se je za domače začela fenomenalno. Že v tretji minuti se je Daniel Sturridge po lepi globinski podaji lepo izognil nizozemskemu vratarju, ki je prišel na pooč obrambi in zadel za vodstvo Liverpoola. Ti so vodstvo nato podvojili že v 20. minuti, ko je z razdalje imenitno in neobranljivo zadel Jordan Henderson.

Le nekaj minut kasneje mu je na precej podoben način odgovoril nekdanji soigralec Jonjo Shelvey, ki se je tega zadetka veselil v belem dresu. Veselje Valižanov je bilo še bolj prešerno dve minuti kasneje, ko je Wilfried Bony, ob izdatni pomoči branilca Martina Škrtela, z glavo premagal domačega vratarja Simona Mignoleta.

Četrti zadetek je bil za labode preveč

Če so na petnajstminutni odmor z drugim zadetkom Sturridga bolj zadovoljni odšli domači, pa so gostje že v prvih minutah drugega dela tekme prišli do zadoščenja. Martin Škrtel je v kazenskem prostoru podrl Wilfrieda Bonyja, visoki napadalec pa je brez težav ponujeno izkoristil in izid vnovič poravnal.

Petnajst miut do koncem je stvari v svoje noge znova vzel vezist Henderson, ki je v tretjem pozkusu žogo le psopravil v mrežo. Četrti zadetek se je izkazal za previsoko oviro za goste, ki z novim porazom ostajajo na drugi polovici prvenstvene lestvice, medtem ko Liverpool drži priključek z vodilnimi na četrtem emstu.

Chelsea še naprej vlada Premiershipu

Prvo tekmo 27. kola sta na Stamford Bridgu odigrala Chelsea in Everton. Liverpoolčani tudi po 18 letih niso uspeli zmagati v domovanju modrih, a bi jim jo vendarle skoraj zagodli v boju za naslov. Najboljši obrambi lige sta upravičili sloves, blestel pa je tudi vratar gostov Tim Howard, a le do 93. minute.

Gostujočemu strategu Robertu Martinezu je preglavice že pred začetkom srečanja povzročila poškodba na ogrevanju, skupil jo je Lacina Traoré. Afričana je zamenjal Steven Naismith. Domači trener José Mourinho je bil lahko zadovoljen z uvodom v obračun, saj so bili Londončani boljši, prvi nevarnejši strel je bil delo Williana v 4. minuti. A tudi "Toffees" so kmalu zapretili, polvolej Kevina Mirallasa je še pravočasno blokiral Gary Cahill. Gostje so se otresli začetnega pritiska domačih in vzpostavili ravnotežje na zelenici.

Pred Timom Howardom je bilo spet nevarno v 29. minuti. Po daljšem kombiniranju Chelseaja je z roba kazenskega prostora meril César Azpilicueta, toda poskus Baska je bil lahek plen za ameriškega vratarja. Novo upanje za Blues je vzklilo v 37. minuti, ko je po akciji na desni strani kazenskega prostora do strela prišel Samuel Eto'o, Kamerunec je zadel dobro postavljenega Howarda. Še lepšo priložnost pa je imel na drugi strani Mirallas. Žoga se je zanj idealno odbila 17 metrov od gola, a Belgijec žoge ni dobro zadel. Prvi polčas se je tako končal brez zadetkov.

Modri krenili po vodstvo

Chelsea je bolj intenzivno začel tudi drugi polčas. V 50. minuti je po levi strani do dveh zaporednih strelov prišel Frank Lampard, prvič je bil na mestu Howard, drugič pa obrambni blok. Nevarno je bilo tudi po sledečem kotu, toda John Terry žoge z glavo ni uspel usmeriti proti vratom. Everton še enkrat več ni ostal dolžan. Slabih deset minut kasneje je imel po strelu Leona Osmana z razdalje (in neugodnem odboju) veliko dela tudi Peter Čech, ki pa je žogo uspel preusmeriti v kot.

Terry Chelsea Everton Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
V 61. minuti je imela Mourinheva četa kar tri možnosti za vodilni gol. Najprej je nevarno po tleh meril Eden Hazard, prvi odbitek po Howardovi obrambi je Eto'o grdo zgrešil, a na žogi je bil Branislav Ivanović, toda tudi njegov polvolej z vsega nekaj metrov je zaustavil razpoloženi Američan. Eto'o je kmalu zamudil še na en obetaven predložek in portugalski trener je namesto Williana brž aktiviral še Fernanda Torresa. Španec je po vstopu na zelenico prišel do dveh strelov, s prvim je zadel soigralca Hazarda, pri drugem pa ni bil dovolj natančen.

Lamps in Terry za pozno slavje, kdo je strelec?

Rojstnodnevni slavljenec Ivanović je v 83. minuti pred gol poslal nevaren predložek z desne, rezervist André Schürrle pa je volej poslal visoko preko gola. Na začetku 90. minute je z razdalje poskusil še Ramires, a tudi 23. strel domačih ni zadel cilja. Zato pa je bil za goste usoden prosti strel v 93. minuti.

Lampard je z leve ostro podal pred vrata, proti Howardu je stekel Terry, vratar Evertona pa ni reagiral najbolje in od njegove roke se je žoga odbila v mrežo. Zadetek so sprva prispisali Lampardu, naknadno pa Howardu. Chelsea se je z zmago utrdil na prvem mestu lestvice.

Kdo je zadel? Odločilni zadetek so najprej pripisali trem nogometašem Chelseaja, na koncu pa je bil mož odločitve Terry, čeprav tudi sam ni prepričan o tem. Nogometašem Chelseaja je bilo vseeno, kdo je strelec, saj so dosegli gol v zadnjih sekundah ter z zmago ohranili prvo mesto. A prava zmeda je šele sledila. Strelec je bil najprej Lampard, nato so avtogol pripisali Howardu, na koncu pa je bil strelec Terry. Slednji tudi na vprašanje novinarjev, ali je bil res on strelec, ni znal točno odgovoriti: "Odlična žoga Lampsa. Komaj se mi je uspelo dotakniti žoge, mislim pa, da se jo je dotaknil tudi Howard."

Giroud prižgal pipo miru z navijači, Arsenal ostal blizu

Arsenal je pritisk nad vodilnimi modrimi ohranil z visoko domačo zmago proti Sunderlandu, za katero je dva gola v prvem polčasu prispeval Olivier Giroud. Francoski napadalec, ki je v zadnjih dneh polnil stolpce tabloidov z varanjem žene in spolnim občevanjem pred eno izmed ligaških tekem, je povratek v prvo postavo dobro izkoristil in se navijačem odkupil s klasičnim "dvojčkom".

Cazorla Giroud Arsenal Sunderland Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Slavnostno je bilo sicer že pred tekmo na stadionu Emirates, kjer so odkrili še enega v vrsti kipov nekdanjih nogometašev severnolondonskega kluba. Tokrat je čast doletela bivšega napadalca Dennisa Bergkampa, ki je tako kot njegova nekdanja soigralca Tony Adams in Thierry Henry prišel na svečano odkritje in komaj zadrževal solze.

"Henry me je opozoril, da naj me ne prevzamejo čustva," je med slavnostnim govorom povedal sicer vedno hladnokrvni Nizozemec.

Še en "tiki-taka" gol

Po nesrečnem porazu z Bayernom in igranju z deseterico so topničarji na igrišču sicer hitro pokazali, da streljanje s praznimi naboji proti zmagovalcem Lige prvakov ni pustilo posledic. Giroud je že po petih minutah zaključil lepo akcijo in v gol spremenil podajo Jacka Wilshera, francoski rezervist pa je nato še prestregel katastrofalno podajo Santiaga Verginija in po pol ure že prektično odločil tekmo.

Topničarjem je še pred koncem polčasa uspelo zabiti enega golov sezone, ki ga je podobno kot pred meseci Wilsheru po izvrstni moštveni akciji in številnih podajah "iz prve" tokrat zabil Tomáš Rosický, ki je po podaji s peto Girouda spravil žogo prek nekdanjega soigralca Vita Mannoneja za 3:0.

Zabavi se je v drugem polčasu pridružil še branilec Laurent Koscielny, na katerega so "črne mačke" pozabile po podaji iz kota. Nekaj veselja gostujočim navijačem je prinesel vsaj gol Emanueleja Giaccherinija, ki je devet minut pred koncem zadel z roba kazenskega prostora.

Touré preprečil novo razočaranje na Etihadu

Manchester City je imel veliko težav s Stoke Cityjem, po bolečem porazu proti Barceloni v osmini finala Lige prvakov pa so potrebovali gol vezista Yaye Touréja globoko v drugem polčasu. Nekdanji član katalonskega velikana je 20 minut pred koncem na stadionu Etihad v mrežo Asmirja Begovića preusmeril nizko podaja Aleksandra Kolarova.

Edin Džeko je že takoj v naslednji akciji pred reprezentančnim kolegom zapravil neverjetno priložnost za 2:0, ko je z nekaj metrov povsem zgrešil žogo, zato pa je "bosanski diamant" v jezi s kopačko zatresel vsaj okvir gola.

Rooney dobro služi in še bolje zadeva

Aktualni prvaki Manchester United se na šestem mestu že dalj časa ne borijo za naslov, a je trener David Moyes kljub vsemu divje slavil, ko sta za zmago na Selhurst Parku proti Crystal Palacu zadela Robin van Persie in prvič po multimilijonskem podaljšanju pogodbe tudi Wayne Rooney.

Rooney, ki bo v klubu kot najbolje plačani posameznik v Premier League zdaj zaslužil več kot 360 tisoč evrov na teden, je Nizozemcu v drugem polčasu prepustil najstrožjo kazen, nato pa nekaj minut kasneje tudi sam "iz prve" mojstrsko zadel z močnim strelom v kazenskem prostoru, potem ko sta lepo kombinirala Juan Mata in Ashley Young.

Angleški napadalec je s strani domačih navijačev "v dar" dobil tudi kovanec in se pritožil pri glavnemu sodniku. Navijači Uniteda so pri ogrevanju za tekmo sicer načrtovali, da bodo na Selhurst Parku nosili maske legendarnega Érica Cantonaja. Francoski napadalec je prav na stadionu v južnem Londonu pred leti z nepozabnim udarcem z nogo napadel navijača domače ekipe.

Brez prve zmage za Magatha

Felix Magath je ostal brez zmage na svoji prvi tekmi na klopi Fulhama, ki mu jo je tik pred iztekom 90 minut vzel češki napadalec Matěj Vydra (1:1). 

Fulham je na dnu lestvice ostal točko za Cardiff Cityjem, ki ga je v južnem Walesu "razstavil" Hull City nekdanjega slovenskega reprezentanta Roberta Korena (0:4). Korošec je tekmo spremljal s klopi. Nove pomembne zmage v boju za obstanek se je doma proti Southamptonu veselil tudi West Ham United (3:1).

Angleška liga, 27. kolo:

Chelsea : Everton 1:0 (0:0)
Terry (90)

West Bromwich Albion : Fulham 1:1 (0:1)
Vydra (86); Dejagah (28)

Cardiff City : Hull City 0:4 (0:2)
Huddlestone (18), Jelavić (38, 57), Livermore (68)
Koren (Hull) je bil na klopi.

West Ham United : Southampton 3:1 (2:1)
Jarvis (20), C. Cole (23), Nolan (71); Jošida (8)

Manchester City : Stoke City 1:0 (0:0)
Touré (70)

Arsenal : Sunderland 4:1 (3:0)
Giroud (5, 31), Rosický (42), Koscielny (57); Giaccherini (81)

Crystal Palace : Manchester United 0:2 (0:0)
Van Persie (62/11-m), Rooney (68)

Newcastle United : Aston Villa 1:0 (0:0)
Remy (90)

Liverpool : Swansea City 4:3 (3:2)
Sturridge (3, 36), Henderson (20, 74); Shelvey (23), Bony (27, 48/11-m)

Norwich City : Tottenham Hotspur 1:0 (0:0)
Snodgrass (47)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.