Šport > Nogomet
30 ogledov

Mes(s)ija odrešil Barço, Bayern suveren

Beckham Barcelona PSG Paris Saint-Germain Liga prvakov četrtfinale
1/46
EPA
Barcelona je za napredovanje v polfinale Lige prvakov potrebovala prihod poškodovanega Lionela Messija, ki je pri zaostanku proti Paris Saint-Germainu vstopil s klopi in sodeloval pri izenačujočem golu Pedra Rodrígueza (1:1). Remi je bil dovolj za že šesti zaporedni polfinale Barçe, kar je nov evropski rekord. Bayern dokončal delo v Torinu (2:0). Žreb v petek.

Gledalci so na Camp Nouu skočili že v drugi minuti, ko je Xavi Hernández prosti strel z 20 metrov poslal za las mimo vratnice Paris Saint-Germaina. Toda odgovor gostov bi bil kmalu popoln - Ezequiel Lavezzi je najprej ogrel dlani Víctorja Valdésa, nato pa v četrti minuti po napaki Sergia Busquetsa pobegnil pokrpani obrambi Kataloncev, a so ga v zadnjem trenutku le ujeli.

Grožnje PSG niso bile niti malo nedolžne, potem ko je z roba kazenskega strela v Valdésa streljal še Lucas Moura, Lavezzi pa se po novem sprehodu po robu 16-metrskega prostora ni izkazal s poskusom med gledalce. Moura je po minutah nepovezane igre domačih v 19. minuti še enkrat zapretil z močnim strelom, a je tudi slednji zletel na tribuno.

Blaugrana je v kazenskem prostoru nevarno zapretila dve minuti kasneje, ko je Pedro Rodríguez močno podal v sredino, po odboju Salvatoreja Siriguja pa s težkega položaja zatresel zunanji del mreže. Le Valdésu so se lahko navijači Barcelone zahvalili v 24. minuti, ko je po izvrstni akciji Lavezzi sam prišel pred katalonskega čuvaja mreže, ki pa ga je z izvrstnim posredovanjem ustavil.

Messi po golu takoj na ogrevanje

Neverjetne muke za Barcelono so se nadaljevale, ko je po novi vizionarski podaji Zlatana Ibrahimovića najvišje skakal Moura, čigar strel z glavo je spet ukrotil Valdés. Ena redkih dobrih akcij je Barceloni uspela sedem minut pred polčasom, ko je Xavi lepo prepustil žogo Davidu Villi, Asturijec pa je z levico meril visoko čez vrata.

Drugi polčas bi se težko začel slabše za Barcelono, potem ko je PSG po petih minutah zasluženo povedel iz šolsko izvedenega protinapada, ki ga je po podaji Ibrahimovića zaključil Javier Pastore. Rezervista Lionela Messija je trener Tito Vilanova nemudoma poslal na ogrevanje.

Vilanova Naval Messi Barcelona PSG Paris Saint-Germain Liga prvakov četrtfinale | Avtor: Reuters Reuters
Nove težave so se za Katalonce začele v 60. minuti, ko je z očitno novo poškodbo mišice obležal zasilni osrednji branilec Adriano. Vilanova ga je v 62. minuti v dvojni menjavi (vstopil je tudi Messi) nadomestil z Marcom Bartro. Vstop Argentinca je takoj prebudil soigralce, Sirigu pa je moral biti kar dvakrat na mestu po nevarnih poskusih, medtem ko je bil Messi po enem izmed odbojev nezbran.

Pedro le odklenil pariško obrambo

Barcelona je nato le uspela "zadeti" z dobitno kombinacijo - Messi je v kazenskem prostoru lepo našel Villo, slednji pa je odložil žogo do tedaj praktično nevidnemu Pedru Rodríguezu, ki je z močnim strelom z levico premagal Siriguja. Barcelona se je zadovoljila z rezultatom, ki ji je prinašal polfinale, PSG pa je bil tisti, ki je mrzlično iskal zlata vreden gol.

Trener Carlo Ancelotti je za za dnje minute na zelenico poslal Kevina Gameira in Davida Beckhama, ki je kot nekdanji član večnih rivalov Real Madrida dobil kar nekaj žvižgov s tribun. Kljub poskusom si Parižanom ni uspelo priigrati resnejše priložnosti za zadetek in na Camp Nouu se je huronsko slavje po 90 minutah trpljenja le začelo.

Mandžukić Robben Dante Alaba Boateng Juventus Bayern Liga prvakov četrtfinale | Avtor: EPA EPA

Bayernova "mašina" še vedno na vseh obratih

Navijači Juventusa so držali obljubo in pred povratno tekmo z Bayernom pripravili navdušujočo koreografijo s sporočilom: "Nikoli se ne predaj, ker ko misliš, da je vsega konec, je to trenutek, ko se vse začne!" Po hitrem postopku so se nato končale sanje Maria Mandžukića po igranju na prvi tekmi polfinala, saj je Hrvat že v sedmi minuti dobil rumeni karton, zaradi katerega bo izpustil prvo tekmo na predzadnji stopnički LP.

V deveti minuti je Simone Padoin v zadnjem trenutku blokiral strel Mandžukića, ki je meril po predložku Francka Ribéryja. Pet minut kasneje so Bavarci znova zapretili. Bastian Schweinsteiger je s prostega strela podal pred vrata, tam pa je visoko skočil Daniel van Buyten, belgijski branilec je meril malce mimo desne vratnice Gianluigija Buffona.

Van Buyten z igrišča še pred polčasom

Na bolj konkreten odgovor stare dame smo čakali nadaljnih deset minut. Philipp Lahm je na robu kazenskega prostora storil prekršek nad Claudiem Marchisiem. S prostega strela je sprožil kdo drug kot Andrea Pirlo, vendar je Manuel Neuer z izjemnim posredovanjem ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Dve minuti kasneje je Paul Pogba po kombinaciji Mirka Vučinića in Padoina poslal dobro močno žogo proti drugi vratnici, tam pa ni bilo nikogar od Bianconerov, ki bi potisnil žogo v mrežo.

V 32. minuti je Mandžukić s prsmi lepo spustil žogo za Thomasa Müllerja, polvolej slednjega pa je zletel malce mimo gola. Štiri minute kasneje je Pogba preveč okleval s strelom z roba kazenskega prostora, na drugi strani pa je Buffon v 39. minuti odbil močan poizkus Davida Alabe. Štiri minute pred koncem je predložek Pirla Javi Martínez slabo izbil žogo, Leonardo Bonucci pa je odbitek poslal prek gola.

Zaradi poškodbe Van Buytna je moral Jupp Heynckes že pred polčasom opraviti prvo menjavo, nesrečnega Belgijca pa je po udarcu s kopačko v glavo zamenjal z Jérômom Boatengom. Juve je drugi polčas odprl z dobrim strelom Fabia Quagliarelle, v prvem polčasu zadržani napadalec je meril malce mimo vrat. 57. minuta je prinesla priložnost za Arjena Robbna, Nizozemčev lepo odmerjen plasiran strel je zadel vratnico domačega gola.

Mandžukić pred suspenzom zabil še enkrat

Sedem minut kasneje pa je padla dokončna odločitev o potniku v polfinale. Po strelu Javija Martíneza je Buffon odbil, na odbito žogo pa je pritekel Mandžukić in z glavo zabil. Dve minuti kasneje je Bayernu uspel protinapad "tri na dva", toda Müller je meril precej čez vrata. Stara dama se je kmalu zatekla k pošiljanju dolgih žog proti golu Bavarcev.

V 87. minuti so Die Roten še enkrat povlekli v hiter protinapad, nekaj sebičnosti je pokazal Robben, čigar strel je Buffon ubranil. Domači vratar pa je bil nemočen v prvi minuti sodniškega dodatka, ko je lepo globinsko žogo Schweinsteigerja izkoristil rezervist Claudio Pizzaro in povišal na 2:0 in tako postavil končni izid na Juventus Areni.

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

BARCELONA : Paris Saint-Germain 1:1 (0:0) /2:2/
Pedro (71); Pastore (50)

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Adriano, Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro, Villa (od 84. Song), Fàbregas. Na klopi: Pinto; Bartra, Montoya, Song, Alcântara, Sánchez, Messi.

PSG: Sirigu; Jallet (od 88. Van der Wiel), Silva, Alex, Maxwell; Verratti (od 83. Beckham), Motta, Pastore, Lucas; Lavezzi (od 81. Gameiro), Ibrahimović. Na klopi: Douchez; Sakho, Armand, Van der Wiel, Chantôme, Beckham, Gameiro.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Juventus : BAYERN MÜNCHEN 0:2 (0:0) /0:2/
Mandžukić (64), Pizarro (90)

Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Padoin (od 69. Isla), Pogba, Pirlo, Marchisio (od 69. Giaccherini), Asamoah; Vučinić, Quagliarella (od 66. Matri). Na klopi: Storari; Cáceres, De Ceglie, Peluso, Giaccherini, Isla, Matri.

Bayern: Neuer; Lahm, Dante, Van Buyten (od 35. Boateng), Alaba; Martínez, Schweinsteiger; Ribéry (od 70. Luiz Gustavo), Müller, Robben; Mandžukić (od 83. Pizarro). Na klopi: Starke; Rafinha, Boateng, Shaqiri, Luiz Gustavo, Pizarro, Gómez.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija).

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.