Šport > Nogomet
34 ogledov

Nova afera: racije v 41 nogometnih klubih

juventus milan Reuters
Italijanska finančna policija je izvedla preiskave po vsej državi, racije so doletele kar 41 različnih nogometnih klubov.

Neapeljsko tožilstvo že nekaj časa vodi primer, ki raziskuje različne finančne malverzacije v nogometnih klubih. Na obtožnici so različna kazniva dejanja: zarota, utaja davkov, pranje denarja, ter izsiljevanje, manipuliranje in izigravanje pogodbenih partnerjev pri prestopih nogometašev, ki naj bi se jih posluževali številni italijanski nogometni klubi.

V Italiji takšne preiskave vodi specializirano tožilstvo, ki je za preiskave moralo sodišču predstaviti zadosten razlog za racije. Tako je Guardia di Finanzia zasegla dokumentacijo in drug informativni material v 41 klubih na Apeninskem polotoku ter na Siciliji.

Osumljenih kar 18 prvoligašev

Od 41 klubov naj bi jih bilo kar 18 iz Serie A. Po neuradnih podatkih organi pregona niso obiskali le Bologne in Cagliarija. 11 osumljenih klubov naj bi tekmovalo v Serie B, ostalih 12 pa v nižjih rangih, večina v Serie C1. Poleg tega so preiskali tudi prostore 12 nogometnih agentov.

Konkretna imena preiskovancev pa Guardia ni razkrila. Potrdimo pa lahko, da so uradne osebe obiskale prostore AC Milana, Juventusa, Fiorentine, Napolija in Lazia. Med osumljenimi agenti sta na primer Alejandro Mazzoni, manager argentinskega nogometaša Ezequiela Lavezzija, ter Alessandro Moggi, sin Luciana Moggija, nekdanjega vodilnega človeka Juventusa, ki je bil obsojen za škandal s sodniki "Calciopoli" leta 2006.

V Italiji so v zadnjih letih že kar navajeni na nogometne afere. Že leta 2006 je izbruhnila afera "Calciopoli", po kateri je, med drugim, Juventus moral v drugo ligo. Pred dvema letoma pa so prišle na dan nove nečednosti v primeru "Calcio scommesse".

Bo slovenska kolonija čutila posledice?

Italija je v zadnjih letih pogosta destinacija slovenskih nogometnih legionarjev. V elitni ligi jih je v lanski sezoni igralo osem: Samir Handanović in Vid Belec za milanski Inter, Josip Iličić in Jasmin Kurtić za izpadli Palermo, Boštjan Cesar in Bojan Jokić za Chievo, Valter Birsa za Torino in Rene Krhin za Bologno. Poleg tega je šest Slovencev nastopalo še v italijanski Serie B.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.