Šport > Nogomet
29 ogledov

Opravičilo Camerona prvi korak proti pravici

Hillsborough ostaja v spominu Liverpoolovih navijačev. (Foto: EPA) EPA
Največja nogometna tragedija v zgodovini angleškega nogometa, smrt 96 navijačev Liverpoola na pokalni tekmi leta 1989 v Sheffieldu, je po letih čakanja končno začela dobivati svoj epilog. Britanski premier David Cameron se je v današnjem govoru opravičil družinam umrlih in razkril, da so odgovorni za nesrečo namenoma prikrili svoje napake.

Da se je bilo tragediji na stadionu Hillsborough v Sheffieldu leta 1989 mogoče izogniti, je pokazal podroben pregled 400.000 strani do sedaj neobjavljenih dokumentov, ki so jih odgovorni po besedah britanskega premierja Davida Camerona namenoma prikrili oziroma priredili. V sredo so končno poročilo neodvisnega komiteja in vse dokumente, povezane s tragedijo, dali na vpogled tudi družinam umrlih.

"Kar se je zgodilo tistega dne in od takrat naprej, je bilo narobe," je v svojem govoru pred poslanci dejal Cameron. Britanski premier je razkril, da je bilo po tragediji prirejenih kar 164 policijskih izjav, a poudaril, da ni trdnih dokazov, da bi takratna oblast pod vodstvom "železne" Margaret Thatcher želela prikriti resnico.

"S temi novimi dokazi v tem poročilu se mi zdi pravilno, da se kot premier primerno opravičim družinam 96 umrlih za vse, kar so morali pretrpeti v zadnjih 23 letih. Zato se v imenu vlade in tudi države globoko opravičujem za to nepravico, ki je tako dolgo časa ostala nepopravljena," je še dodal Cameron.

Cameron je odkritja v najnovejšem poročilu označil kot "globoko vznemirjujoča" in dodal, da je zdaj jasno, da navijači Liverpoola v nobenem primeru niso bili krivi za nesrečo. Prikrivanje resnice naj bi bilo v celoti organizirano s strani policije okraja South Yorkshire, ki je želela krivdo zvaliti na pleča navijačev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.