Šport > Nogomet
14 ogledov

Zahovič: "Dokazali, da imamo bisere"

Zlatko Zahovic Zahović Zahovič konec tekme zmaga veselje ploskanje proslavljanje Žurnal24 main
Zlatku Zahoviču na prvi pogled uspeva nezdružljivo. Kljub prodajam najvidnejših igralcev moštvo ostaja izjemno uspešno. Z njim smo se pogovorili o odmevnih prestopih in analizirali obe tekmi s Palermom.

Že pred sezono smo si zastavili realen cilj, da bi v Evropi igrali štiri tekme. Moramo pa vedeti, da imamo mi povsem novo ekipo. Če pogledamo ekipo proti Palermu, vidimo, da je bilo praktično pol ekipe povsem nove v primerjavi s prejšnjo sezono. Toda očitno smo imeli srečo pri izboru teh igralcev, da so se ujeli in da so vrhunski talenti.
Zlatko Zahovič

Za mariborskim klubom je izjemno natrpan petkov urnik. Obvestila za javnost so iz Ljudskega vrta izstreljevali drugega za drugim: najprej posoja Dragana Jelića v Rusijo, nato uradna potrditev prestopa Armina Bačinovića in Josipa Iličića v Palermo. Naposled pa še prihod obetavnega Rajka Repa med vijolice. Kljub obilici dela je športni direktor in snovalec kadrovske politike Zlatko Zahovič kar nekaj petkovih minut namenil bralcem zurnala24.si.

Gotovo ste ponosni na odmevna prestopa Josipa Iličića in Armina Bačinovića v Maribor.

Tako kot smo ponosni na rezultate ekipe in na to, da smo slovenski klubski nogomet predstavljali na najvišji mogoči ravni, tako smo ponosni tudi na ta dva prestopa. To nista prestopa 15-, 16-letnikov, ko se ne bi vedelo, kaj se bo dogajalo v njunem razvoju. To sta prestopa z veliko vrednostjo in takoj v prvo ekipo, kar je zelo pomembno za slovenski klubski nogomet, ne le za Maribor.

Lahko izdate približno vrednost prestopov?
Ne bi špekuliral s številkami. V pogodbi so izrecna pravila, eno izmed njih je tudi, da se ne objavi vrednosti prestopa.

Pogovori so trajali približno osem ur. Ste bili zelo trd pogajalec?
V tem pogledu imam kar nekaj izkušenj iz svoje dolgoletne kariere. Normalno je, da v prestopa nismo privolili kar tako. Na koncu je najpomembneje, da smo vsi zadovoljni.

Italijanska Gazzetta dello Sport je še pred kratkim o prestopu pisala, da bo Maribor samo s prodajo talentiranega 22-letnega Kranjčana Iličića iztržil 2,3 milijona evrov. Po poročanju nekaterih italijanskih nogometnih spletnih portalov bo odškodnina za Bačinovića 1,2 milijona evrov, skupno za oba igralca pa bo znašala 3,5 milijona evrov. (STA)
Sta imela še veliko drugih snubcev?
Da, in to ne le iz Serie A. Sprejeli smo najugodnejšo ponudbo tako za klub kot za njiju.

Dan v Ljudskem vrtu je bil izjemno živahen. Dragan Jelić se je napotil v Rusijo, za prihod Rajka Repa pa ste se dogovorili s Celjem.
Dragan Jelić je naš otrok. Do Maribora je bil zelo korekten in spoštljiv. Na njegovo željo smo ga spustili v nove izzive. Želim mu vso srečo, kot otroku Maribora so mu naša vrata vedno odprta. Rajko Rep je najperspektivnejši igralec v svoji generaciji, velik talent. Opazovali smo ga že dolgo. Užitek se je pogajati in sodelovati s takšnimi ljudmi, kot je predsednik celjskega kluba Marjan Vengust, ki je izjemno korekten in konkreten. Kar se dogovori, tudi izpolni.

Je z Rajkom Repom vaše kadrovanje zaključeno?
Naših načrtov še ne bi izdajal. Čas imamo do 31. avgusta, in če se bo pojavila potreba, se bomo okrepili.

Je bila noč na petek kratka?
Hja, kot običajno. Zvečer smo podoživeli vse dogodke na tekmi in to je bilo to.

Čeprav vam ni uspelo izničiti zaostanka, ste se pokazali v izjemno lepi luči in se veselili zmage proti Palermu, ki je v lanski sezoni v Serie A zasedel peto mesto.
Ne glede na to, da nam ni uspelo, smo še enkrat več prikazali zelo kvaliteten nogomet, na katerega smo lahko ponosni. Naši fantje so pokazali, da so vrhunski igralci, da so zelo talentirani. Iz Evrope gremo z občutkom, da smo naredili nekaj velikega.

Če bi sodniki priznali tudi drugi zadetek Marcosa Tavaresa, bi bilo verjetno vse drugače …
V dveh tekmah se je večino stvari obrnilo v prid Palerma, ampak to je nogomet. Palermu pa lahko želimo le najboljše.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi sicer je bilo kar nekaj govora o sodnikih. Menite, da so sodili dobro ali so bili na strani Palerma?
Ne verjamem, da so bili na strani kogarkoli. V tistem trenutku so tako pač videli. Na žalost  te odločitve niso bile takšne, kot bi jih mi želeli, toda ne verjamem, da bi to naredili namerno. Žal se stvari včasih tako obrnejo, da so eni bolj zadovoljni in drugi manj. Na žalost smo mi tisti, ki smo bili manj zadovoljni.

Treba je vedeti, da je proti Palermu težko igrati že ob izenačenih močeh, kaj šele z igralcem manj. Toda to je nogomet, kot sem že dejal, se stvari lahko obrnejo v eno ali drugo smer. Nam pa so se tako, kot si nismo želeli.
Zlatko Zahovič

Z igro, ki ste jo pokazali na obeh tekmah, ste dokazali, da se tudi v Sloveniji igra lep nogomet.
To dejstvo me zelo veseli, kajti naša strategija je igrati nogomet in verjeti v naše sposobnosti, ker smo verjeli, da ti fantje lahko prikažejo vrhunski nogomet. Na evropskih tekmah so to tudi dokazali. Nismo šli po starem receptu, da se zapremo v "bunker", in kar bo, pač bo, ampak smo želeli igrati. Mislim, da smo bili zelo uspešni. Naši fantje so dokazali, da imamo v Sloveniji vrhunske bisere.

Palermo ima proračun 70 milijonov evrov, Maribor le dobra dva. Na igrišču pa se ta razlika ni pokazala. Je to še dodatno zadoščenje za vas?
Ja, dobra dva, toda več kot 50 odstotkov morate odšteti, saj ne gre ves denar za igralce. Mi za igralce porabimo 850.000 evrov. Seveda, razlika v proračunu je velika, ampak to je naša usoda. Jaz pravim, da v Sloveniji nikoli nihče ne bo v nogometu postal bogat. Lahko pa brusimo te bisere in jih prodajamo v Evropo, to je pač naša usoda, ker smo majhni.

Na tribunah ste imeli vseskozi glasno podporo s tribun. Tudi ko je postalo jasno, da vam ne bo uspelo, se je še vedno slišalo glasno navijanje.
Navijači so Mariborov 12., 13. in 14. igralec, ki nam dajo dodatno energijo in naredijo vzdušje, v katerem nasprotnikom niti približno ni lahko. Po četrtkovi tekmi so bili predstavniki Palerma navdušeni nad našimi navijači. Dejali so, da česa takšnega še nikoli v življenju niso videli. Takšnega navdušenja, takšne ljubezni do življenja, takšne pozitivnosti … Bili so zelo pozitivno presenečeni in so povedali, da se bodo z veseljem vračali v Maribor na takšne spektakle, četudi oni ne bodo igrali proti nam.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Kaj bi izpostavili kot ključni dogodek v teh dveh tekmah? Morda izključitev Marka Pridigarja na prvi tekmi?
Ja, mislim, da je bil to ključni dogodek. Treba je vedeti, da je proti Palermu težko igrati že ob izenačenih močeh, kaj šele z igralcem manj. Toda to je nogomet, kot sem že dejal, se stvari lahko obrnejo v eno ali drugo smer. Nam pa so se tako, kot si nismo želeli.

Ja, dobra dva, toda več kot 50 odstotkov morate odšteti, saj ne gre ves denar za igralce. Mi za igralce porabimo 850.000 evrov.
Zlatko Zahovič

Ste z opravljenim v Evropi kljub izpadu proti Palermu zadovoljni?
Že pred sezono smo si zastavili realen cilj, da bi v Evropi igrali štiri tekme. Moramo pa vedeti, da imamo mi povsem novo ekipo. Če pogledamo ekipo proti Palermu, vidimo, da je bilo praktično pol ekipe povsem nove v primerjavi s prejšnjo sezono. Toda očitno smo imeli srečo pri izboru teh igralcev, da so se ujeli, da so vrhunski talenti. Z enim dobrim rezultatom proti Videotonu pa so dobili tisto prepotrebno samozavest. Fantje so takrat videli, da lahko nekaj naredijo in so to čutili ter tudi uresničili in vsem nam priigrali velike užitke.

Bodo fantje dobili dodatno nagrado za zmago proti Palermu?

Igralci so nagrado že dobili, saj si to nedvomno zaslužijo.

Kakšni so nadaljnji načrti, verjetno boste zdaj vse moči usmerili v domače prvenstvo?
Zagotovo. To je naša športna realnost, da je danes naslednji dan in bo treba zbrati moči za naslednjo težko tekmo, ki nas čaka v nedeljo. Enostavno ni časa za spomine, ampak je treba gledati v prihodnost in usmeriti pozornost na tekmo s Koprom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.