Šport > Olimpijske igre
4691 ogledov

Slovenija po tem dosežku četrta država olimpijskih iger!

Benjamin Savšek Anže Petkovšek Vrnitev zlatega Benjamina Savška v Slovenijo.
Slovenija je lahko ponosna na dosežke svojih športnikov na letošnji olimpijadi tudi zaradi statističnih razsežnosti petih osvojenih medalj, od tega treh zlatih.

Slovenija bo olimpijske igre v Tokiu sklenila s petimi osvojenimi medaljami. Zlate so osvojili kanujist Benjamin Savšek, kolesar Primož Roglič in plezalka Janja Garnbret. Srebrna je bila juduistka Tina Trstenjak, bronast pa kolesar Tadej Pogačar. 

Zelo dobro se je odrezalo še več drugih športnikov in športnic, košarkaška reprezentanca je ostala brez medalje šele po dveh napetih tekmah.

Skupno se po osvojenih medaljah tik pred zaključkom iger Slovenija med vsemi dobitnicami uvršča na 29. mesto. 

Janja Garnbret | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Le tri imajo več olimpionikov na število prebivalcev

Povsem drugačna pa je lestvica, če jo gledamo skozi velikost in razvitost sodelujočih držav. Pri Bloombergu so izračunali, da se Slovenija s petimi medaljami uvršča na visoko sedmo mesto glede na število prebivalcev z indeksom 2,38. Pred nami so San Marino, Bermuda, Grenada, Bahami, Nova Zelandija in Jamajka. Razen v primeru zadnjih dveh so vse ostale zelo majhne države, kjer vsaka osvojena medalja avtomatsko pomeni visok indeks. 

Če pa bi pogledali samo lestvico osvojenih zlatih kolajn, potem je Slovenija s tremi osvojenimi na 4. mestu oziroma imamo olimpionika na vsakih 692 tisoč prebivalcev. Pred Slovenijo imajo boljše razmerje glede na število prebivalcev le Bermuda (1 zlata), Bahami (1) in za las tudi Nova Zelandija (7). Kitajska na primer kot vodilna po številu osvojenih olimpijskih naslovov je na tej lestvici šele okoli 50. mesta.

In še en podatek: glede na razmerje med medaljami in BDP-jem države je Slovenija na 15. mestu med vsemi sodelujočimi državami, mesto za Hrvaško in enega pred Madžarsko. Daleč spredaj je San Marino, od evropskih držav je pred nami le še Kosovo na 11. mestu.

Primož Roglič | Avtor: Anže Petkovšek Vrnitev Primoža Rogliča in vodje kolesarske ekipe Andreja Hauptmana z OI v domovino. Anže Petkovšek

Tina Trstenjak Tokio 2020 | Avtor: Epa Epa
Tadej Pogačar | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • dare326 20:59 07.avgust 2021.

    Statistika gumi arabica. Če bi Kitajci imeli toliko športnikov na milijon prebivalcev kot Slo, bi jih bil poln Tokio. Zato so te statistike brez veze. Koliko na koliko na koliko... Čestitke vsem, ki so v statistiki in tistim, ki se ...prikaži več v statistiko niso prebili.