Šport
3994 ogledov

Nole v jezi uničil lopar, nato priznal premoč 20-letniku

Carlos Alcaraz Epa
Carlos Alcaraz je postal tretji najmlajši zmagovalec Wimbledona.

Carlos Alcaraz je zmagovalec teniškega turnirja v Wimbledonu. V finalu je 20-letni Španec z 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6 in 6:4 premagal drugopostavljenga Srba Novaka Đokovića. Z zmago je Alcaraz obdržal tudi prvo mesto na ponedeljkovi teniški jakostni lestvici ATP.

Uvodni niz je nakazoval drugačen razplet, saj je Đoković povedel kar s 5:0, preden je Španec osvojil prvo igro. Ta je nato v drugem nizu povedel z 2:0 in potrdil, da se nikakor ne predaja. Srb je izenačil, Alcaraz pa je niz dobil v podaljšani igri, čeprav je imel Srb pri vodstvu s 6:5 zaključno žogico za vodstvo z 2:0 v nizih.

Tretji niz je bil popolnoma v znamenju mladega Španca, saj je Đoković izgubil kar tri od štirih iger na svoj začetni udarec. Vse je kazalo, da bo imela mladost prednost pred izkušnjami, a se je Beograjčan vnovič prebudil in z dvema odvzema servisa izenačil na 2:2 v nizih. Dvoboj je dokončno odločila tretja igra petega niza, ko je Španec povedel z 2:1 in nato na svoj servis prišel do 3:1 v igrah.

Đoković je v petem nizu pokazal precej nervoze in se v besu znesel nad svojim loparjem in mrežo ter prejel opomin sodnika. S tem se je sicer sprl že prej v dvoboju, večkrat pa je bil nezadovoljen tudi s publiko.

Alcaraz je nato prednost brez večjih težav obdržal do konca in se veselil zmage po 4:46 ure trdega boja.

Đoković, ki je v Wimbledonu zmagal kar sedemkrat, je tukaj nanizal 34 zmag zaporedoma, dokler mu serije tokrat ni prekinil Španec.

Šestintridesetletni Đoković je letos osvojil oba prejšnja grand slama, tako odprto prvenstvo Avstralije kot Rolland Garros, na "sveti travi" v Wimbledonu pa je zapravil priložnost, da bi po letu 2021 že drugič v karieri osvojil sezonski grand slam na OP ZDA.

Đoković je prav tako zamudil priložnost, da se s 24 naslovi na turnirjih za grand slam izenači s slovito Avstralko Margaret Court, ki pa je 13 izmed njih osvojila pred odprto ero tenisa (1968). Srb še vedno ostaja pri 23 zmagah.

Alcaraz je pri 20 letih osvojil že drugi turnir za grand slam po lanski zmagi v New Yorku, kjer je premagal Norvežana Casperja Ruuda. Le Björn Borg in Boris Becker sta bila mlajša ob osvojitvi prvega naslova v Wimbledonu.

Komentarjev 4
  • Pierre 12:15 17.julij 2023.

    V športu mora biti tako - dobiva in izgublja se z dvignjeno glavo....

  • jakec1575 21:47 16.julij 2023.

    Prav karakter vedno kazes ko pusis, ne ko zmagujes. Lepo je videti, da tenis se ni umrl.

  • Ender3 20:59 16.julij 2023.

    Nole postaja star in nervozen..Čestitke Carlosu. Na mladih svet stoji in nihče ni večen..

Sorodne novice