Šport
24 ogledov

Phelps in 15-letnica glavna junaka

Ledecky London olimpijske igre 2012 Reuters
V petek smo v Londonu dobili 22 novih olimpijskih prvakov. Znova je zablestel Michael Phelps, ki je osvojil še eno zlato kolajno, ter komaj 15-letna Katie Ledecky z zmago na 800 metrov prosto.

Komaj 15-letna Američanka Katie Ledecky je olimpijska prvakinja na 800 metrov prosto. V finalu najdaljše ženske londonske plavalne preizkušnje je s časom 8:14,63 ugnala Španko Mireio Belmonte Garcio (8:18,76), bron pa je pripadel domači adutinji, branilki olimpijskega naslova iz Pekinga Rebecci Adlington (8:20,32). Najmlajša članica ameriške plavalne reprezentance na olimpijskih igrah (OI) je z današnjim finalnim dosežkom le za 53 stotink sekunde zgrešila svetovni rekord, ki ga je Adlingtonova priplavala v Pekingu.

Phelps še povečal bero

Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps je svojo zbirko kolajn še povečal. Z zmago na 100 metrov delfin je zdaj že pri 21 kolajnah, od tega je 17 zlatih. Drugo mesto za Američanom, ki je plaval 51,21, sta si s časom 51,44 razdelila Južnoafričan Chad le Clos in Rus Jevgenij Korotiškin. Za Phelpsa je bilo na njegovem zadnjem posamičnem nastopu v Londonu današnje zlato že tretje na igrah (po 200 metrov mešano in 100 metrov delfin). V soboto pa bo najboljši olimpijec vseh časov nastopil še v ameriški štafeti na 4×100 metrov mešano.

Francoz Florent Manaudou je olimpijski prvak na 50 metrov prosto. Za zmago na sprinterski disciplini plavalnega sporeda OI je s časom 21,34 premagal Američana Cullena Jonesa (21,54), bron si je priplaval Brazilec Cesar Cielo (21,59). Ameriška plavalka Missy Franklin je na 200 metrov hrbtno dosegla svetovni rekord. S časom 2:04,06 je premagala Rusinjo Anastazijo Zujevo (2:05,92), bron pa si je priborila Američanka Elisabeth Beisel (2:06,55). Franklinova je tako na OI v Londonu osvojila že tretjo kolajno, drugo zlato po 100 metrov hrbtno.

Zadnjo zlato v judu osvojil Francoz

Na OI v Londonu se je končalo judoistično tekmovanje. V zadnji moški kategoriji nad 100 kilogramov si je zlato priboril Francoz Teddy Riner, ki je v finalu premagal Rusa Aleksandra Mihajlina. Bron sta dobila Nemec Andreas Tölzer in Brazilec Rafael Silva. Rinner, petkratni svetovni prvak, je po bronu iz Pekinga zdaj dobil še zlato olimpijsko medaljo.

V tej kategoriji je nastopil tudi slovenski borec Matjaž Ceraj, a se je poslovil po drugem krogu, ko ga je premagal Korejec Kim Sung Min. Kubanka Idalys Ortiz je zmagovalka zadnje ženske preizkušnje na judoističnem tekmovanju v Londonu. Bronasta z iger v Pekingu 2008 je tokrat stopila na najvišjo stopničko, potem ko je v finalu po podaljšku po sodniški odločitvi ugnala Japonko Miko Sugimoto. Bron sta si priborili Kitajka Tong Wen in Britanka Karina Bryant. V tej kategoriji je nastopila tudi slovenska tekmovalka Lucija Polavder, dobitnica bronaste kolajne s prejšnjih iger v Pekingu, ki pa je morala tokrat premoč tekmicam priznati že v prvi borbi, premagala jo je prav dobitnica brona Bryantova.

Hrvatom srebro v dvojnem četvercu

Nemški veslači, Karl Schulze, Phillipp Wende, Lauritz Schoof in Tim Grohmann, so novi olimpijski prvaki v dvojnem četvercu. Njihova zmaga ni bila vprašljiva, saj so vodili od starta do cilja. Hrvati so se morali zadovoljiti s srebrno kolajno, medtem ko je bronasto odličje odšlo v Avstralijo.

V nadaljevanju veslaškega olimpijskega programa sta zlato kolajno v kategoriji dvojca brez krmarja osvojila Novozelandca Eric Murray in Hamish Bond, ki sta nadaljevala triletno nepremagljivost in slavila s petimi sekundami naskoka pred Francozoma in Britancema. Britanski veslačici Anna Watkins in Katherine Grainger sta osvojili zlato odličje v dvojnem dvojcu. Do srebra sta priveslali Avstralki Kim Crow in Brooke Pratley, bronasti pa sta Poljakinji Magdalena Fulrczyk in Julia Michalska. Novozelandski veslač v enojcu Mahe Drysdale je osvojil zlato odličje v enojcu. Petkratni svetovni prvak je v finalu premagal Čeha Ondreja Syneka, ki je osvojil srebro, do brona pa je prišel domačin Alan Campbell.

Na velodromu veliko veselja za gostitelje

Gostitelji letošnjih poletnih OI v Londonu so na svoj račun vpisali še eno zlato odličje. Britanski kolesarji so dobili ekipno štirikilometrsko preizkušnjo v zasledovanju na velodromu ter obenem za sekundo izboljšali lastno svetovno rekordno znamko s časom 3:51,659 minute.
Srebro so osvojili Avstralci, bronasti pa so bili Novozelandci, ki so v boju za tretje mesto ugnali Ruse.

Potem ko so zlato kolajno na velodromu gostiteljem iger prikolesarili britanski kolesarji v ekipnem zasledovanju na štiri kilometre, je bila na londonskem dirkališču uspešna tudi 31-letna Victoria Pendleton v disciplini keirin. Pendletonova je bila zlata pred štirimi leti v Pekingu v sprintu, londonske OI pa naj bi bile njene zadnje. Srebrno kolajno je osvojila Kitajka Guo Shuang, bron pa je šel v roke tekmovalki iz kitajskega Hongkonga Sarah Lee Wai Sze.

Tekmovalke, ki prihajajo iz držav nekdanje Sovjetske zveze, so bile najuspešnejše v finalu v dviganju uteži v kategoriji do 75 kilogramov. Najžlahtnejše odličje je osvojila v Rusiji rojena Kazahstanka Svetlana Podobedova. Dvakratna evropska in dvakratna svetovna prvakinja je v finalu premagala Rusinjo Natalijo Zabolotnajo. Bronasto kolajno je osvojila Belorusinja Irina Kuleša (269 kilogramov). Poljak Adrian Zielinski je nov olimpijski prvak v dviganju uteži v kategoriji do 85 kilogramov. Nekdanji svetovni prvak je v finalu sicer skupno v dveh poskusih dvignil 385 kilogramov, toliko kot srebrni Rus Apti Aukhadov, vendar pa je slavil na podlagi nižje telesne teže. Bron je osvojil Iranec Kianoush Rostami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.