Šport
32 ogledov

Plavala za življenje, zdaj na OI

Yusra Mardini Profimedias
Osemnajstletna Sirijka Yusra Mardini bo v Riu nastopila v reprezentanci beguncev.

Yusra Mardini je v Siriji trenirala gimnastiko in plavanje, njen oče je bil plavalni trener, a nato je prišla vojna. Bazen je bil uničen, ko pa je granata priletela tudi v njihovo hišo, je družina sprejela veliko odločitev.

"Morali smo oditi. Vedeli smo, da bo nevarno in da lahko na poti umremo. A v svoji domovini smo bili že praktično mrbi. Nič nismo mogli narediti," je dejala Yusra, ki ji je iz Sirije uspelo pobegniti skupaj s sestro Sarah.

Prišli sta do Turčije, sledila je pot na grške otoke. "Bilo nas je 20 v čolnu, po pol ure pa je motor odpovedal. Izgubila sem obleke, obutev," je dejala Yusra. Ko je zatajil motor, je na čolnu, ki je namesto predvidenih šest ljudi prevažal trikrat toliko oseb, zavladala panika, Yusra, njena sestra in še ena ženska pa so edine znale plavati. Skočile so v morje in naslednje štiri ure potiskale čoln do otoka Lesbos. Ko so prišle do obale, so bile popolnoma izčrpane. Če ne bi bilo njih, bi se zgodba za ostale potnike najverjetneje končala zelo tragično.

"Bile smo na koncu moči. Našle smo lokal in vstopile smo, da bi nekaj popile in pojedle. Nič nam niso dali, saj so mislili, da jih bomo okradle. Dejale smo, da imamo denar, vendar nas niso želeli poslušati," se spominja Yusra. Na koncu jim je le uspelo kupiti vodo, denar, prenosna telefona in potna lista sta sestri pred potjo čez morje spravili v neprepustno vrečko. "Neko dekle nas je videlo in nam podarilo teniske in hlače," je dejala mlada begunka.

S sestro sta prišli do Nemčije, kjer so ju nastanili v begunskem centru. Blizu se je nahajal plavalni center, Yusra je zaprosila za nastop in navdušila trenerja. Kasneje je tudi izpolnila normo za olimpijske igre v Riu, zdaj živi v Berlinu, na olimpijskih igrah pa bo nastopila v disciplinah na 100 metrov prosto in delfin.

"V Riu želim zastopati vse begunce in jim pokazati, da za vsemi tegobami in nevihtami, prihaja mirnejše obdobje. Želim jih vzpodbuditi, da naredijo nekaj dobrega v svojem življenju," je dejala sirijska plavalka. Za njeno zgodbo se sicer že zanimajo tudi v Hollywoodu.

Komentarjev 2
  • primoz.g 19:25 30.julij 2016.

    Ps ej je prov naj gre otrok, ona ni 100% na strani teh ki sejejo teror.

  • sprehajalec 17:15 30.julij 2016.

    Upam, da bodo Nemci sami plačevali tele podvige oziroma reprezentanco beguncev v Riu in ne EU. Potem je Slovenija tudi upravičena do reprezentance penzionerjev v Riu.