Šport
11091 ogledov

Poslednji dan tekmovanja še dva vrhunska slovenska nastopa

Maja Mihalinec Epa
Neja Filipič na Evropskem prvenstvu osma v troskoku, Maja Mihalinec Zidar peta v finalu teka na 60 metrov.

Neja Filipič je zadnji dan 36. dvoranskega evropskega prvenstva v atletiki v poljskem Torunu v finalu troskoka zasedla osmo mesto (14,02 m). Zlato je osvojila Portugalka Patricia Mamona, nekdanja evropska prvakinja na prostem (2016) in podprvakinja (2012), ki je bila najboljša že v kvalifikacijah, v finalu pa je skočila državni rekord 14,53 m

Druga je bila Španka Ana Peleteiro (14,52), tretja Nemka Neele Eckhardt (14,52), ki pa je imela slabši drugi skok

Neja Filipič | Avtor: Epa Epa

Petindvajsetletna Neja Filipič je po osebnem rekordu v sobotnih kvalifikacijah, ko je za šesti izid prvič v karieri v dvorani preskočila 14 m (14,09), tudi prvič v karieri na veliki tekmi nastopila v finalu.

Med osmerico najboljših iz kvalifikacij so ji 13,78 m namerili po prvi seriji. Imela je nekaj težav v zadnjem delu in je po prvi seriji zasedala sedmo mesto. Po drugi seriji je napredovala za eno mesto, ko je drugič doslej v dvoranah presegla magičnih 14 (14,02) in po pristanku zaploskala temu dosežku. Do tretjega mesta jo je ločilo 21 centimetrov.

V tretji seriji je skočila 13,74 m, a ostala šesta, za osem centimetrov pa se je povečal njena zaostanek za tretjim mestom. Kmalu nato sta jo že na začetku četrte serije prehiteli tekmovalki, ki sta bili dotlej za njo, Belorusinja Vajaleta Skvarcova pa je celo skočila na tretje mesto (14,35 m).

Mamona je vodila že od prve serije in je v tretji dosegla 14,53 m, Eckhardtova se ji je v isti približala le na centimeter (14,52).

Žirovka, študentka fakultete za farmacijo, je v četrtem poskusu povsem ponovila dosežek iz prejšnjega (13,74 m) in bila osma, v peti seriji je skočila 13,86, v zadnji pa je ostala brez izida.

Maja Mihalinec Zidar peta v finalu EP v Torunu

Maja Mihalinec Zidar pa je zadnji dan 36. dvoranskega evropskega prvenstva v atletiki v poljskem Torunu v finalu teka na 60 m zasedla peto mesto (7,26). Zmagala je Švicarka Ajla del Ponte z izidom sezone na svetu (7,03).

 

V finalu dvoranskega EP je Mihalinec Zidarjeva nastopila že na prejšnjem EP v Glasgowu, kjer je bila šesta, tokrat pa je bila zelo blizu medalji, saj sta Finka Lotta Kemppien in Nizozemka Jamile Samuel tekli 7,22 sekunde. Prva je po fotofinišu dobila srebro, druga bron.

"Izboljšala sem uvrstitev iz Glasgowa, s tem sem zadovoljna, a če bi izboljšala svoj izid sezone, bi osvojila medaljo. Škoda, ampak biti peta v Evropi v sprintu je izjemno. V vseh treh današnjih tekih smo se menjale na vrhu, finale pa je tekma zase. Bile smo zelo izenačene in tu so odločale malenkosti. Dobro sem tekla predvsem drugi del teka, kar je pomembno za sezono na prostem in tek na 200 m, kar bo moja disciplina na olimpijskih igrah. Peto mesto pa je potrditev, da sem v vrhu na stari celini," je po finalu povedala enaintridesetletna slovenska predstavnica.

V zgodnjem popoldnevu je bila v drugi polfinalni skupini druga s 7,25 in se je po mestih uvrstila v zaključni tek, imela pa je skupno četrti čas. Pred tem je v dopoldanskih kvalifikacijah s 7,31 sekunde dosegla skupno enajsti čas.

V polfinalu je bila pred njo v cilju v skupini le Ajla del Ponte (7,19), ki je bila tudi sicer najhitrejša med vsemi. Pred Mozirjanko sta bili v drugih skupinah le še Francozinja Carolle Zahi (7,21) in Lotta Kemppien (7,24).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice