Šport
16 ogledov

Srbi s 60 km/h, Američani s 150

Ameriški košarkarji EPA
Srbski košarkarji so v finalu svetovnega prvenstva v košarki visoko izgubili proti Američanom z 92:129. Vseeno so bili zadovoljni v obeh taborih.

Svoje misli o prvenstvu je strnil selektor srbske reprezentance Aleksandar Đorđević. Povedal je, da so njegovi reprezentanti presegli vsa pričakovanja. "Srečen sem in zelo ponosen na igralce. Vesel sem, da sem lahko njihov trener. Hvala jim za požrtvovalnost, s katero so igrali za našo domovino, zaslužijo si vse pohvale. Izjemno sem vesel, da sem lahko del tega. Nihče ni pričakoval, da bomo osvojili srebro." Član srebrne ekipe Vladimir Štimac je zmago posvetil svojemu še nerojenemu sinu in vsem Srbom. "Kot da je zlato!" je na twitterju zapisal Štimac.

"Srebro je velik uspeh"

Legenda jugoslovanske košarke Dražen Dalipagić meni, da je z osvojenim srebrom srbska reprezentanca naredila odličen temelj za prihodnost in dodal, da je ameriška reprezentanca še vedno korak pred vsemi ostalimi. 

Aleksandar Đorđević | Avtor: EPA EPA
"Srebro je velik uspeh, tu ni nobene filozofije. Mi smo pravo igro prikazali od osmine finala naprej. Tudi ko smo v predtekmovanju izgubili tri tekme, smo večinoma igrali solidno. Kar se je zgodilo v finalu, je bilo zame normalno, vedel sem, da se bo to zgodilo. Naši igralci so igrali, kolikor so pač lahko. Američani so pokazali, da so najboljši na svetu. Oni igrajo 150 km na uro, mi 60. Enostavno jih nobena evropska reprezentanca ne more premagati. Edino slab dan bi jim lahko preprečil zmago. Tako kot se jim je zgodilo leta 2002 v Indianapolisu. Na tem uspehu moramo graditi prihodnost. Naslednje leto na evropskem prvenstvu bomo začeli z ničle kakor vsi ostali. Lahko se zgodi, da premagamo vse, lahko pa izgubimo proti vsakomur. Dobro je, da imamo ekipo, ki bi lahko skupaj igrala še nadaljnja tri oziroma štiri leta," je povedal legendarni košarkar.

Igranje v finalu španskega SP pa je bilo zadnje dejanje 31-letnega kapetana srbske reprezentance Nenada Krstića, ki se poslavlja od izbrane vrste: "Odigrali smo odličen turnir. Škoda, da nismo bolje odigrali v finalu, a to ne sme pokvariti uspeha, ki smo ga dosegli. To je ogromen uspeh srbske košarke. Je pa to to. To je moje slovo od reprezentance."

Mike Krzyzewski | Avtor: EPA EPA
Najslajši naslov

Še bolj zadovoljni kot Srbi so bili jasno v ameriški reprezentanci. Selektor ameriške reprezentance Mike Krzyzewski je o prvenstvu povedal: "Ni bilo enostavno. Mislim, da rezultati nakazujejo, kot da smo dominirali, a temu ni tako. V večini tekem smo imeli zgolj trenutke prevlade. Težko rečem, da je bil v moštvu zgolj en zvezdnik, celotna ekipa je bila šampionska."

Navdušenja nad zmago ameriške reprezentance v finalu ni skrival predsednik ameriške košarkarske zveze Jerry Colangelo, ki je za portal espn.com dejal: "Pred prvenstvom sem povedal, da če bomo letos zmagali, sploh glede na vse težave, ki smo jih imeli, bo to najslajši od vseh naslovov. In še vedno mislim tako." Colangelo je bil navdušen nad kakovostjo vseh igralcev v ameriški ekipi: "Dokazali smo, da imamo v naši državi ogromno nadarjenih igralcev. Finalna tekma je bila vrhunec košarkarskega razvoja. Vsi smo si želeli tekmo, na kateri bomo zmagali z udarno in hitro igro. In točno to se je zgodilo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.