Šport
38 ogledov

Super Bowl: Odločala bo dnevna forma

prva tekma na Meadowlands Stadium New York Giants Jets Žurnal24 main
Pred velikim finalom ameriškega nogometa smo se pogovarjali s polovico komentatorskega para, ki bo v noči z nedelje na ponedeljek na televiziji Šport TV prenašal Super Bowl XLVI. Rok Grilec je tudi selektor slovenske izbrane vrste.

Kdo je favorit tokratnega finala? Zakaj?
V Super Bowlu XLII sem v vlogo favoritov postavil New England Patriots in dobil po nosu, tako da se bom tokrat vzdržal napovedi. Obe ekipi sta odlični, odločale bodo malenkosti. New England ima morda malce boljši napad od New Yorka, zato pa imajo Giants boljšo obrambo. Zanimivo bo videti, kako bodo Patriots uspeli ustaviti obrambno linijo nasprotnikov, pred štirimi leti jim to ni uspelo in rezultat je bil poraz.

Kako bi tista tekma znala vplivati na tokratni dvoboj?

Super Bowl 42 je dobra zgodba za medije, na letošnji dvoboj pa nima prav nobenega vpliva. Ekipi sta se pošteno premešali, gledali bomo novo tekmo. Zagotovo nas čaka spektakularen zaključek sezone, format lige je pač takšen, da odloča le ena tekma. Skrivnosti med ekipama ni, odločala bo dnevna forma.

Kako bo na razplet tekme vplival dvoboj Tom Brady/Eli Manning?

Oba sta fantastična podajalca, oba imata izkušnje z igranjem v pomembnih tekmah. Odločala bo dnevna forma in podpora soigralcev. Podajalca bosta le končni člen v verigi, dobro delo mora najprej opraviti napadalna linija, vzpostaviti bo treba tek, lovilci bodo morali imeti dober dan.

Tom Brady je na nekaterih zadnjih velikih tekmih malce zatajil (2009 Baltimore, lani Jets, tudi letos v polfinalu proti Ravensom, op. p). Bi se to lahko ponovilo?
Vse bo odvisno od tega, kako ga bo zaščitila napadalna linija. Tako Ravens, kot Jets in nenazadnje Giants v Super Bowlu so nanj izvajali izjemen pritisk. Na letošnji tekmi proti Baltimoru je imel izjemno slab dan, a pomagali mu niso niti lovilci. Sam menim, da bo odigral dobro, vendarle si noro želi maščevati poraz izpred štirih let.

Kaj takšno finale pomeni za navijače New York Jetsov?
Navijači NYJ frustracije doživljajo že vrsto let, ne le od prihoda Rexa Ryana. Cel svet jih tretira kot mlajše bratce Gmanov, imajo le eno Super Bowl zmago, pa še ta ima konkretno brado. Zagotovo bo težko gledati najhujše rivale, a osebno bi se raje ukvarjal z lastno ekipo.

Za koga bo navijal komentatorski par?

Tampa Bay Buccaneers in Gren Bay Packers so že na počitnicah, tako da si želiva le čimbolj napeto tekmo, z veliko akcije in odločitvijo v zadnji sekundi ali celo podaljšku.

Kako ste se vi srečali z ameriškim nogometom?
Šport sem začel spremljati na ORF, ki vsako leto prenaša Super Bowl. Sledilo je odkrivanje lige na internetu, naročanje knjig iz ZDA… Na začetku je šlo bolj za hobi, sedaj pa lahko rečem, da se s tem športom tudi preživljam.

Kako dobro v Sloveniji poznamo ameriški nogomet? Ali menite, da je še potrebno pri prenosu občasno razložiti nekatera pravila, odgovarjati po mailu na vprašanja o določenih potezah? Verjetno se je to že precej spremenilo?
Že to, da se nas ne menja več z ragbijem, je zame velik uspeh. V zadnjih sezonah se je poznavanje osnovnih pravil drastično izboljšalo, specifičnih pa roko na srce ne poznajo na pamet niti sodniki.

Kako bi ocenili slovenske klube? Kje je Slovenija v primerjavi z ostalo Evropo? Kdo so najboljši slovenski igralci?
Kot komisar državnega prvenstva in selektor reprezentance se bom ocenjevanju posameznih igralcev odpovedal. Storjen je bil velik korak naprej, Ljubljana Silverhawks bi tako lahko brez težav nastopali v drugi avstrijski ligi. S prihodom tujih trenerjev se stanje še dodatno izboljšuje, letos lahko pričakujemo tudi občutno povečanje tujih igralcev, ne le iz ZDA.

Hrvatje se znajo pohvaliti z Billom Belchikom (trener Patriots) in Davidom Diehlom (Giants). Na katere igralce v preteklosti smo lahko ponosni Slovenci?
Oba omenjena sta rojena v ZDA, medtem ko imamo Slovenci igralca, ki je bil rojen v Črnomlju in je zaigral v ligi NFL. Gre za gospoda Joeja Černeta, ki je po drugi svetovni vojni odšel v ZDA, igral na univerzi Northwestern in nato bil izbran celo v drugem krogu nabora (skupno 16.!!) s strani San Francisco 49ers.

Kakšni so cilji ZANS (Zveza za ameriški nogomet Slovenije)?
Primarni cilj je okrepiti državno prvenstvo z novimi ekipami, letos bodo igrale tri, medtem ko se tri tekmovanja zaradi različnih razlogov še ne bodo udeležile. Prioriteta bo tudi izobraževanje dodatnih sodnikov, zaenkrat smo na tem področju žal še vedno precej tanki.

Ste pri zvezi zadovoljni z napredkom športa pri nas? S prisotnostjo v medijih?
S prihodom športa na televizijske zaslone se je začel tudi razcvet na igriščih. Pred tem so obstajali le Ljubljana Silverhawks, pa še ti so imeli ogromne kadrovske težave. Sedaj imamo šest klubov in okoli 250 registriranih igralcev. Finančno smo sicer odvisni od sebe, a z dobro voljo in ljubeznijo do športa se da narediti ogromno. Mediji so ligo NFL dodobra spoznali, nekaj novinarjev že lahko označim za strokovnjake. Morda bi si želel malce več člankov o domačih ekipah in prvenstvu, a razumem, da so ostali športi v Sloveniji bolj popularni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.