Šport
26710 ogledov

To Valverde meni o Rogliču, spregovoril tudi o potezi ob padcu Slovenca

Alejandro Valverde Epa
Alejandro Valverde je v pogovoru za Marco spregovoril tudi o svoji depresiji.

Španski kolesarski zvezdnik Alejandro Valverde bo aprila dopolnil 40. leto, z mavrično maico svetovnega prvaka pa si je na pravkar končani Vuelti zmagovalni oder delil z dvema Slovencema. Dirko po Španiji je namreč osvojil Primož Roglič, skupno tretji pa je bil Tadej Pogačar.

"Pred dirko nisem razmišljal o tem, da bom končal na stopničkah, predvsem sem želel zmagati na kakšni od etap. Vse skupaj se je končalo kot darilo zame in celotno moštvo. Rad bi se zahvalil vsem v moštvu, saj mi brez njih ne bi uspelo stati na odru s tako mlajšimi nasprotniki," je bi po končani dirki z drugim mestom zadovoljen Valverde, ki sicer med mladimi španskimi kolesarji ne vidi naslednika, ki bi imel njegove karakteristike.

Primož Roglič Tadej Pogačar SP v kolesarstvu Šport Slovenija nestrpno pričakuje zadnji vrhunec sezone Primož Roglič Velik favorit Šport Roglič na SP po novo kolajno

"V predzadnji etapi smo poskušali predvsem ohraniti osvojeni mesti. Ni se povsem uresničilo, a smo se trudili. Na srečo, smo zadržali vsaj moje drugo mesto. Mislim, da je ekipa dobro nastopala v boju za generalno uvrstitev," je o zadnji gorski etapi, ki jo je prepričljivo dobil Pogačar in s tem za stopničke prikrajšal Valverdejevega moštvenega kolega Naira Quintana, menil španski veteran.

Alejandro Valverde | Avtor: Epa Epa

Ta je spregovoril tudi o potezi moštva na etapi do Toleda, ko je padel Roglič, pri Movistarju pa so nekaj časa narekovali oster tempo. "Zame je Roglič pravi gospod, gentleman (v originalu: Para mí Roglic es un caballero; op. p.), videl sem, kaj je izjavil za Marco. To njegov dosežek še dviguje. Zame je zasluženi zmagovalec Vuelte. V etapi z zaključkom etape v Toledu so nam naročili naj pritisnemo, a sem spoštljiva oseba in na takšen način ne bi želel zmagati."

Primož Roglič Obrnil ploščo Šport Roglič prepričal tudi svojega največjega kritika: "Roglič je resnično fenomen!" Alejandro Valverde Neverjetno razkritje Šport Neverjetno, kaj je Valverdeja in drugo mesto rešilo pred napadom Pogačarja

Pred zaključkom kariere ima Valverde še dva velika cilja - letošnje svetovno prvenstvo ta mesec v Yorkshiru in olimpijske igre v Tokiu: "Proga na Otoku je dobra. Gre za težko preizkušnjo s 5.000 metri višinske razlike in 287 kilometri. Najmanj so mi všeč vremenski pogoji. Če sem realen, bo zelo težko zmagati, a na svetovnih prvenstvih vselej dobro nastopam, imam dobre sotekmovalce in zato obstaja nekaj možnosti. Olimpijske igre pa bi lahko bile najboljši zaključek. To bo moj zadnji veliki izziv. Naslednje leto se bom osredotočil predvsem na Tokio."

Kolesar, ki ga na spletni strani Cycling Rankings uvrščajo na četrto mesto med najboljšimi kolesarji v zgodovini (pred njim so le Eddy Merckx, Gino Bartali in Sean Kelly), se je sicer v preteklosti že spopadal z velikimi težavami. Po dvoletnem suspenzu zaradi jemanja nedovoljenih poživil se je leta 2012 boril z depresijo.

Alejandro Valverde | Avtor: Epa Epa

"Vsi nas vidijo kot zvezdnike, a smo na koncu le ljudje. Tudi slabe reči se nam dogajajo na različnih področjih življenja. Dosegel sem že vse, a včasih te telo in um pustita na cedilu. Gre za težke čase, potrebni so obiski pri specialistih. Bil sem pri psihologu, saj sem bil depresiven. Treščil sem ob tla," je svoje nekdanje težave Marci priznal Valverde. Te so vplivale tudi na njegove vožnje: "Na cestah z ovinki sem se uspešno branil, toda pri veliki hitrosti in vožnji v ravni črti me je bilo res strah. Imel sem pravo fobijo."

primož roglič Španski mediji Šport Rogliča označili za "najbolj mrzlega šampiona" Primož Roglič Video Šport Tako je Roglič doživljal trenutke na odru in nato slavil z navijači Primož Roglič, Tadej Pogačar Uspeha karier Šport Tako se slavi največji uspeh v karieri

"Bilo je to težka situacija iz katere sem se moral izvleči. Spraševal sem se, kako je lahko tako z mano, če pa imam vse. Na kolesu sem zmagoval, imel sem veliko družino, imel sem denar ... a počutil sem se grozno in nisem si znal pomagati. Obrnil sem se na ljudi, ki se spoznajo na te reči. Zdaj s ponosom gledam na to obdobje, saj zdaj še bolj cenim reči, ki so prišle kasneje," je zaključil Valverde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice