Šport
17 ogledov

Urnaut: Vesel sem, ker smo vztrajali

Tine Urnaut CEV
Slovenski odbojkarji so v soboto po nekaj neuspešnih poskusih vendarle prišli do cilja, imenovanega svetovna liga. V evropski ligi so namreč po 12 zmagah na 12 tekmah osvojili prvo mesto, pri tem pa so izgubili eno samo točko, to jim je odščipnila Belorusija.

Varovanci Andree Gianija so formo stopnjevali od začetka do konca tekmovanja. Najboljši so bili prav na zaključnem turnirju v Walbrzychu, kjer so najprej gladko premagali Poljsko B, nato pa prav tako s 3:0 še Makedonijo. Pred tem so dvakrat ugnali Turke, Hrvate, Beloruse, Romune in Grke. Slednji so bili za njih usodni lani, a kot pravi kapetan reprezentance Tine Urnaut, so jih prav oni podžgali, da so začeli razmišljati drugače.

"Odločili smo se, da tako težkih trenutkov, kot so bili lani, ne bo več. Odločili smo se, da bomo vztrajali, da bomo dali vse od sebe, da vendarle pridemo v svetovno ligo. Verjeli smo vase, trdo delali na vsaki tekmi in treningu, na koncu smo za to bili nagrajeni. Vesel sem, da smo naredili ta preskok, da smo se približali želeni igri, a imamo še ogromno prostora za napredovanje. To je bil le prvi korak, zdaj pa računamo, da bomo v močnejšem tekmovanju storili še kakšnega," je dejal Urnaut, ki meni, da bodo v tretji kakovostni skupini svetovne lige močnejši tekmeci kot v evropski ligi, a tretja skupina še zdaleč ni njihov končni cilj.

Alen Pajenk | Avtor: CEV CEV
"Treba je iti postopoma. Mi smo morali dobiti evropsko ligo, da smo se uvrstili v svetovno, kar ni lahka naloga, nekateri so tja prišli na drugačen način. Naš cilj je, da gremo vedno višje, da vedno boljše igramo in da zmagujemo. Že naslednje leto bomo zagotovo poskušali priti še v skupino višje, verjamem, da nam bo uspelo," je svoje želje predstavil Korošec, ki je razložil tudi razloge, da sta se igra in rezultati izboljšali: "Z načinom dela, ki ga imamo, smo naredili ogromen korak naprej. Disciplina je na visoki ravni, držimo se napotkov strokovnega štaba. Igramo potrpežljivo, ne želimo več vse rešiti takoj. Več časa posvečamo tudi timskemu delu, tako na treningih kot tekmah se maksimalno podrejamo ekipi. Vse to nam je dalo dodatno samozaupanje, ki nam v težkih trenutkih pride zelo prav," je izboljšave v ekipi opisal njen kapetan.

Seveda tudi Urnaut priznava, da ima za to največ zaslug Giani, ki mu je uspelo to, kar njegovima predhodnikoma Črnogorcu Veselinu Vukoviću in Luki Slabetu ni. Pri njiju je bilo videti, da nista vzpostavila prave komunikacije z ekipo, prave kemije, Vukoviću so tudi nagajale poškodbe, ki jih pri Gianiju tudi zaradi dobrega dela njegovih pomočnikov praktično ni. Slabe je ekipo vodil in pripravljal na ameriški način, imel stroge prijeme, kar pa ni bilo najboljše za odnose v ekipi. Giani igralcem pušča več svobode, že s samo avtoriteto, mirnostjo, preudarjenostjo in izkušnjami pa odlično vpliva na fante.

Odbojka | Avtor: CEV CEV
"Ni moje, da bi ocenjeval delo prejšnjih selektorjev. Za Gianija pa lahko rečem, da je s svojimi ljudmi prišel z jasnimi cilji, jasnimi načrti. Mi smo njihov sistem sprejeli, vidi se napredek. Imamo disciplino, obstajajo neka stvari, ki jih enostavno ne dopustimo več. Ni več prepuščanja lahkih žog, protinapadov ne zapravljamo več, to so stvari, ki so nas prej blokirale. Ko pa s to disciplino, pristopom pridejo še zmage, je tudi kemija takoj boljša. Svoje dodajo tudi Gianijeve izkušnje in njegovo zaupanje v nas. Res je strokovnjak, ki si ga lahko samo želimo, isto pa velja tudi za njegove pomočnike," je nad strokovnim štabom navdušen novi igralec Trentina.

Na klubsko sezono se še ne ozira, saj reprezentančna še ni končana. Njega in soigralce, med katerimi naj bi bil tudi povratnik po poškodbi Matevž Kamnik, čaka oktobra še evropsko prvenstvo: "Tudi v Bolgariji bomo imeli visoke cilje. Tudi v Varni bomo poskušali še bolj izčrpati naše potenciale, če pa bomo igrali, kot znamo, se tudi na evropskem prvenstvu nimamo koga bati." Slovenci bodo v Varni igrali v predtekmovalni skupini s svetovnimi prvaki Poljaki, Belgijci in Belorusi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.