Šport > Zimske olimpijske igre 2018
2347 ogledov

Fis: Nihče vas ni silil, da tekmujete!

deskanje na snegu
Mednarodna smučarkska zveza (Fis) odgovarja na očitke.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) trdno stoji za odločitvijo, po kateri so organizatorji ponedeljkovo tekmovanje v snežnem parku na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu izvedli kljub močnemu vetru. Tiskovna predstavnica Fisa Jenny Wiedeke je danes številne kritike zavrnila z opazko, da deskark ni nihče prisilil, da morajo tekmovati.

V nedeljo so organizatorji zaradi močnega vetra odpovedali kvalifikacije, finale dan pozneje pa so kljub podobno nevarnim razmeram izvedli ter pri tem pripomnili, da v nasprotnem primeru finala sploh ne bi bilo.

V obeh zadnjih vožnjah so tekmovalke padale ena za drugo, po koncu tekme pa so se nekatere v pogovoru z novinarji in na družbenih omrežjih glasno pritoževale nad pogoji na progi.

Po besedah glavnega trenerja avstrijskih deskark Christiana Gallerja je bila odločitev za izvedbo finala povsem neodgovorna. "Tu ni nobenega izgovora. Pri 41 naštetih padcih od 50 voženj nekaj ni v redu. Ali so športnice, oprostite, zmedene, ali pa nekaj ni v redu s tekmovališčem. Mislim, da gre za drugo," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

deskanje na snegu "V mejah normale" Šport Tekmovalke grdo padale, Mok in Fis pravita, da ni bilo nevarno

Težko, a obvladljivo

Tiskovna predstavnica Fisa je na današnji novinarski konferenci v Pyeongchangu potrdila, da so bili pogoji za tekmovalke res težki, vendar pa so testne vožnje pokazale, da so obvladljivi.

O pritožbah deskark pa je dejala: "Vsaka je imela dve priložnosti, da izvede svoj nastop. Nobene nismo prisilili, da gre na progo in tekmuje," je dodala. Uradno se je sicer pri Fisu pritožila le ena zveza. Katera zveza je to bila, ni razkrila.

snežni park deskanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Za razliko od smučarskih skokov, kjer je natančno določeno, pri kakšni hitrosti vetra je še dovoljeno izvesti tekmo, pa pri tekmovanjih deskarjev v snežnem parku kot tudi pri alpskih disciplinah o tem, ali je mogoče izvesti tekmo, odločajo strokovnjaki. Wiedekejeva je dejala: "Ti strokovnjaki pri tem uporabljajo svoje bogate izkušnje."

Na prizoriščih olimpijskih iger je tudi danes vetrovno, za sredo pa vremenoslovci napovedujejo hitrosti vetra do 90 kilometrov na uro.

Komentarjev 1
  • max 18:33 13.februar 2018.

    V športu je enako kot drugje. Raja se ubija in lomi kosti za debele riti in žepe funkcionarjev in vse ostale brezdelne zalege.

Sorodne novice