Šport > Zimski športi
2030 ogledov

Veliko priznanje za legendo, ki je grenila življenje Slovencu

alberto tomba Epa
Nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa je bil izbran za italijanskega zimskega športnika stoletja.

Nekdanji legendarni alpski smučar Alberto Tomba je po glasovanju Italijanske smučarske zveze (Fisi) in športnega časopisa Gazzetta dello Sport postal zimski športnik stoletja v naši zahodni soseščini.

V glasovanju je prehitel še eno legendo belih strmin, Gustava Thönija.

Triinpetdesetletni Tomba je v glasovanju prejel 61 odstotkov glasov. Trikratni olimpijski prvak in veliki prijatelj ter konkurent slovenskega smučarja Jureta Koširja je v glasovanju prehitel štirikratnega dobitnika velikega kristalnega globusa in petkratnega svetovnega prvaka Thönija, ki je prejel 32 odstotkov glasov.

Tomba in 69-letni Thöni sta veliko večino glasov strokovne žirije pobrala med skupno 30 zimskimi športniki in športnicami, ki so ali še vedno tekmujejo v 15 različnih panogah. Nagrade sta smučarski ikoni prejela v torek na gala prireditvi v Milanu.

Tomba je eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov. Trikratni olimpijski in dvakratni svetovni prvak je v karieri dobil 50 tekem za svetovni pokal in zbral 88 uvrstitev na zmagovalni oder. Osvojil je osem malih in en veliki kristalni globus.

Alberto Tomba je vrhunec kariere doživel v sezoni 1995, v kateri je osvojil dva mala in veliki kristalni globus. Žal je bila to tudi najboljša sezona Jureta Koširja, ki se je moral zaradi "La Bombe" večkrat zadovoljiti z drugim mestom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.