Šport > Zimski športi
63757 ogledov

Smučarski skakalec goljufal na Kulmu, zgodilo se ni nič

smučarski skakalec Epa Simbolična fotografija
Neupoštevanje pravil glede skakalne opreme postaja pereč problem v smučarskih skokih.

Kršitve pravil v zvezi s skakalno opremo naj bi bile na elitni ravni tekmovanja precej pogostejše, kot kažejo ugotovitve kontrolorjev, poroča švicarski Blick, ki se opira na pričevanje anonimnega skakalca.

"Pregledov skakalnih kombinezonov trenutno ne morem jemati resno," je za švicarski medij povedal neimenovani skakalec, ki naj bi pravila zaobšel na nedavni tekmi svetovnega pokala v Kulmu, a jo je pri tem odnesel brez posledic.

Nika Križnar Šok iz našega tabora Šport Kaj se dogaja z Niko? Umaknili so jo s tekme: "Glava ni na pravem mestu!"

kuusamo, smučarski skoki | Avtor: EPA Simbolična fotografija. EPA
"Kombinezon je bil prevelik. Potegnil sem ga navzgor, tako da sem imel v tistem hipu več nabranega blaga v predelu ramen," je strategijo opisal skakalec, ki naj bi s tem pridobil več centimetrov, kar lahko, pretvrojeno v daljavo, nanese tudi do deset metrov.

"Skorajda vsi goljufajo, zato moram tudi jaz, sicer ne bi imel nobenih možnosti. Prej bi morali reagirati. Kontrolorji so zdaj brez moči, saj bi morali potemtakem diskvalificirati vse na startni vrsti," še trdi skakalec.

Pomisleke glede (ne)učinkovitosti nadzora je izrazil tudi švicarski trener Martin Künzle. "Zahvaljujoč nekaj centimetrom lahko skakalca nese tudi do deset metrov dlje. Če pogledamo fotografije skakalcev, močno dvomim, da kaznujejo vse kršitelje," je povedal in dodal, da se tudi njegovi varovanci sprehajajo po robu.

To je utemeljil na primeru Gregorja Deschwandena, ki je z nekaj 'dodatnega blaga' občutno popravil svoje rezultate. "Če ostali ne upoštevajo pravil, moraš nekaj ukreniti. Tudi mi smo zapluli v sivo območje in prek njega," je dejal.

O pomanjkljivostih trenutnega sistema je za Blick spregovoril Christian Kathol, glavni kontrolor opreme na tekmah svetovnega pokala. "Skakalci na zaletni rampi ali po pristanku imajo povsem drugačno držo kot med merjenjem," je "dokaze", s katerimi je nedavno postregel Janne Ahonen, ovrgel Kathol. 

"Seveda pa meritve ne morejo biti vedno 100-odstotne. Vsak tekmovalni konec tedna lahko pregledamo maksimalno od 80 do 85 odstotkov skakalcev. Nimamo dovolj časa ali kontrolorjev," je dodal.

Anže Lanišek Vrnitev Laniška Šport Lanišek se je vrnil tja, kamor sodi

Ker so konci tedna precej natrpani s tekmovanji, se ocenjuje, da kontrolorji pregledajo le približno 50% opreme, kar je vabljivo za špekulante, še posebej v najbolj številčnih reprezentancah. "Če imajo vsi neustrezno opremo, se lahko dva ali trije izmuznejo," ocenjuje Kathol.

Rešitev? "Manj pravil in učinkovitejši nadzor. Pravila so tako obsežna, da jim kontrolorji komaj sledijo. Smiselna bi bila tudi uvedba kontrole na vrhu skakalnice," še meni Kathol.

Komentarjev 10
  • Idioti 22:24 05.februar 2023.

    Zakaj morajo sploh imeti takšne drese s katerimi lahko goljufajo ! Enostavno naj oblečejo kombinezone za smuk , ki morajo biti oprijeti , pa bo mir . Dokler pa imajo padala , bodo goljufali z čim večjimi !

  • Kmodri 18:02 05.februar 2023.

    Skoki so postali biznis. Zato jih ne gledam več!

  • Toma 12:45 05.februar 2023.

    Jaz bi si balončke na rit prpopal!

Sorodne novice