Šport > Zimski športi
27952 ogledov

Hude obtožbe skakalne legende: "Fis ne kaznuje najboljših"

Janne Ahonen Profimedia
Eden največjih smučarskih skakalcev vseh časov je poskrbel za resne obtožbe na račun Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Dvakratni dobitnik velikega globusa Janne Ahonen ni zadovoljen z delom kontrolorjev opreme na tekmah svetovnega pokala. Po mnenju 45-letnega Finca si kontrolorji ne upajo kaznovati največjih skakalnih zvezdnikov, čeprav naj bi ti zelo očitno kršili pravila v zvezi z velikostjo skakalnih dresov.

Kar nekaj najboljših skakalcev na svetu naj bi po oceni Ahonena na tekmah svetovnega pokala tekmovalo s prevelikimi dresi, kar se odraža v veliki količini "odvečnega blaga".

Skakalci naj bi s tem izboljšali aerodinamično učinkovitost in pridobili pomembne metre v boju s tekmeci.

 | Avtor: Facebook Facebook
Ahonen je na nepravilnosti opozoril že med letošnjo novoletno turnejo, ko je v objavi na Facebooku primerjal svoj kombinezon iz leta 2005 z dresom trenutno enega najboljših skakalcev na svetu Poljaka Piotra Žyle.

"Rdeči kombinezon je iz leta 2005 in z gotovostjo lahko trdim, da je maksimalne velikosti. Modri kombinezom je z iste skakalnice ob koncu leta 2022. Ne vem, po kakšnem ključu je bil izdelan modri dres, vem pa, da so se pravila in zahteve na tem področju spremenila. Dandanes so kombinezoni manjši, v mednožju pa morajo biti precej višji. Iz tega lahko sklepam, da kontrolorji ne opravljajo svojega dela ali pa smo bili skakalci v mojih časih tako prekleto neumni," se je jezil petkratni zmagovalec novoletne turneje.

"Od uvodnega tekmovanja v Ruki so se dresi opazno spremenili. Na prvih tekmah so bili vsi bolj previdni, ker niso bili povsem prepričani, kakšen bo nadzor. Nato so začeli razmišljati, kaj se da storiti," je pristavil.

Ahonen predlaga odpravo omejitev v povezavi z opremo in poenoten kriterij za vse tekmovalce. Zdaj so, trdi Finec, kaznovani le manj uspešni skakalci.

"Fis tega noče storiti. Če imata Dawid Kubacki ali Halvor Egner Granerud preohlapen dres, kontrolorjev to sploh ne moti. Naj skačeta v prevelikih kombinezonih in bomo potem videli, kdo je boljši. Kaznovani so le tisti tekmovalci, ki se ne uvrstijo v finalno serijo. Potem lahko kontrolor trdi, da je diskvalificiral dva ali tri skakalce na startni listi," je zatrdil Ahonen.

Janne Ahonen | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.