Šport > Zimski športi
15244 ogledov

Štuhec po diskvalifikaciji Bosanke pridobila eno mesto

Ilka Štuhec Epa
Alpske smučarke so se zbrale v Crans Montani, kjer bodo ta konec tedna na sporedu tri tekme v hitrih disciplinah.

Crans Montana bo konec tedna gostila tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučark v hitrih disciplinah. Od petka do nedelja bodo na sporedu dva smuka in superveleslalom. Smučarke so danes opravile prvi preizkus proge. Edina slovenska tekmovalka Ilka Štuhec je za najhitrejšo zaostala sekundo in eno stotinko za 15. čas treninga.

Na prvem uradnem treningu smuka je bila najhitrejša Nemka Kira Weidle, Norvežanka Ragnhild Mowinckel (+0,09) je bila druga, Italijanka Federica Brignone (+0,19) tretja.

Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je ob odsotnosti prve zvezdnice karavane Američanke Mikaele Shiffrin, prevzela mesto vodilne v skupnem seštevku zime, je vpisala deveti čas treninga, njen zaostanek je znašal 64 stotink sekunde.

Gut-Behrami Veleslalom (Ž) Šport Gut-Behrami po epski zmagi nova vodilna v skupnem seštevku

Slovenska smučarka Štuhec je končala na 15. mestu, najprej je bila 16., a je pridobila mesto, ker tekmovalka BiH Elvedina Muzaferija, ki se je uvrstila pred Štuhec na 13. mestu (+0,88), proge ni prepeljala pravilno.

V četrtek je na sporedu še en trening pred petkovim prvim od dveh smukov za točke svetovnega pokala.

Crans Montana bo, če bo šlo vse po načrtih, gostila šesti in sedmi ženski smuk v sezoni. Nato bosta na sporedu le še dva.

Crans Montano je izpustila Shiffrin, ki še ni pripravljena po padcu na smuku v Cortini d'Ampezzo. Odsotna je tudi Italijanka Sofia Goggia, ki je po hudi poškodbi na treningu predčasno že končala sezono.

Sofia Goggia Prestala operacijo Šport Takšne so prve informacije o Goggii

Goggia po petih od devetih smukov še zaseda mesto vodilne v seštevku discipline s 350 točkami. Druga je Avstrijka Stephanie Venier (-89 točk), tretja Gut-Behrami (-141).

Švicarka vodi v superveleslalomskem seštevku, na petih od desetih tekmah v superveleslalomu v tej sezoni je zbrala 320 točk, deset manj jih ima na drugem mestu Avstrijka Cornelia Hütter. Tretjeuvrščena Brignone zaostaja 74 točk.

Dvaintridesetletni Gut-Behrami, ki je leta 2016 osvojila skupni naslov, je naklonjen hitrostno obarvan razpored v zadnjem mesecu do konca sezone in lahko pričakuje, da bo osvojila točke na 11 od 13 preostalih dirkah, pri čemer so v slalomu, v katerem ne tekmuje, le še dve tekmi.

Žan Kranjec Nova polomija Šport Kalvarija svetovnega pokala v alpskem smučanju se nadaljuje

Štuhec je bila v tej zimi le enkrat del najboljše deseterice s petim mestom 16. decembra na smuku v Val d'Iseru. V smukaškem seštevku je trenutno na 14. mestu, v superveleslalomskem pa 38., v veleslalomu in slalomu ne tekmuje.

Mariborčanka je bila v Crans Montani že na stopničkah, v superveleslalomu in v alpski kombinaciji, ki je ni več na programu. A bo od takrat minilo že sedem let.

Leta 2019 si je na tem prizorišču na smuku poškodovala koleno, poškodbo je staknila po tem, ko je v Areju na Švedskem osvojila drugi naslov svetovne prvakinje v smuku. Zaradi poškodbe je bila prisiljena izpustiti preostanek sezone.

Alpski smučarji so v Kvitfjellu na Norveškem, kjer bosta v soboto in nedeljo na sporedu smuk in superveleslalom za točkovanje svetovnega pokala.

Kilde Jasno sporočilo Šport Kilde zagrozil z izstopom: "Rad imam smučanje, toda ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:27 14.februar 2024.

    Jao sedaj jo že bosanka prehiteva. Ilka bo treba nehat !