Šport > Zimski športi
8 ogledov

Začetek lova na globus

Črnjanka Tina Maze se je v Söldnu že povzpela na najvišjo stopničko. Na ledeniku Žurnal24 main
Še manj kot 24 ur je do začetka nove sezone alpskega smučanja. Premiera bo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Na prvih tekmah bo v ognju šest Slovencev.
 

Preberite še

Američani trn v peti Evropejcem
Jure Košir pred novo sezono
Komentar Nine Oštrbenk

Smučarke bodo, tako kot veleva tradicija, otvorile novo, že 43. po vrsti, sezono svetovnega pokala. V soboto se bodo s starta na ledeniku Rettenbach pognale tudi štiri Slovenke, Ana Drev , ki je bila lani kljub poškodbi 19. veleslalomistka sveta, Mateja Robnik (22.), Tina Maze (30.) in Maruša Ferk .

Zmagi iz lanske uvodne tekme branita Denise Karbon in Aksel Lund Svindal. © Sportnet

 
Raj za veleslalomistke
Uvodna tekma v Söldnu je pisana na kožo specialistkam za veleslalom, saj je izjemno zahtevna. Kot kažejo izkušnje je tudi dobra napoved, kdo bo v nadaljevanju sezone krojil vrh v tej disciplini. Lani je bila najhitrejša Denise Karbon , ki je sezono zaključila s šestimi zmagami in seveda tudi z malim kristalnim globusom. Bo to lahko ponovila? "Ne vem. Zagotovo bo težko, saj sem zdaj jaz tista, ki jo vse ostale želijo premagati. A teren mi ustreza, pripravljena sem dobro, tako da imam pred prvo tekmo samo sladke skrbi," je pojasnila svetlolasa Italijanka. Tudi Slovenke imajo visoke cilje, saj njihov vodja Božo Jaklin napoveduje popoln izkupiček. "Po poškodbi si želim finale," je dejala lani tudi v Söldnu, ko je bila 16., najboljša slovenska veleslalomistka Drevova. Ostale prav tako želijo točke, največja uganka pa je zaenkrat forma Mazejeve: "Že komaj čakam to prvo tekmo, ker trenutno res ne vem, kam spadam."


Aksel Lund Svindal, ki je lani dobil uvodno tekmo zime, se vrača po poškodbi. © EPA

 
Ligety želi med prve tri
Fantje bodo ognjeni krst doživeli jutri. Zmago brani povratnik po poškodbi Aksel Lund Svindal , sicer pa je favoritov ogromno. Med njimi je tudi lani najboljši veleslalomist Ted Ligety : "Tako kot lani bi rad bil na stopničkah. Zame je bil ta ledenik vedno srečen kraj, ampak pred prvo tekmo je vedno težko napovedovati, ker ne veš v kakšni formi so ostali." Na startu bosta po nesrečni poškodbi kolena Aleša Gorze le dva Slovenca, Bernard Vajdič in Matic Skube , ki imata zaradi visoke startne številke malo možnosti za finale. "Le Bernard bi se lahko z dobro vožnjo prebil v finale," pravi vodja fantov Urban Planinšek .

Oba veleslaloma se bosta začela ob 9.45, druga teka pa bosta na sporedu 12.45. Obe tekmi si boste lahko ogledali na drugem programu Televizije Slovenija .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.