Šport > Zimski športi
30191 ogledov

Življenje po covidu: "Tega nisem pričakovala"

Lara Gut-Behrami Profimedia
Zvezdnica belega cirkusa po seriji zdravstvenih težav, ki so jo pestile v lanski sezoni, pravi, da je v najboljši fizični formi njenega življenja.

Ko so Laro Gut-Behrami pred desetimi meseci vprašali, ali bi lahko v svetovnem pokalu vztrajala do 34. leta, kot je to storila njena tekmica Lindsey Vonn, je bil njen odgovor povsem nedvoumen. "Jaz nisem Lindsey Vonn. Imam pametnejše stvari za početi."

Odtlej se je njeno razmišljanje močno spremenilo. Enaintridesetletna Švicarka se v sproščenem vzdušju pripravlja na novo sezono in se resno poigrava z idejo, da bi v karavni belega cirkusa vztrajala vsaj do olimpijskih iger leta 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo.

Žan Kranjec Malo z rezervo Šport Slovenski smučarski as: "Tega ne maram obešati na veliki zvon"

Lara Gut-Behrami | Avtor: Profimedia Profimedia
"Morda bom smučala še eno, dve, tri ali celo štiri leta. V tem trenutku nimam pojma," je za švicarske medije dejala nekdanja dobitnica velikega kristalnega globusa. "Uživam v smučanju. Ne čutim nobenega pritiska. Ničesar več mi ni treba dokazovati ali osvojiti," je dodala.

Sprememba razpoloženja nikakor ni naključna. Potem ko se je zaradi hudih težav z dihanjem celo odkrito spogledovala z upokojitvijo, je zasoplost danes stvar preteklosti, njen pogled na prihodnost pa precej bolj optimističen.

Gutova je v začetku lanskega decembra tožila zaradi oteženega dihanja, zdravniki pa takrat niso našli vzroka za njene nadloge. Ugibalo se je, da bi bil zaplet lahko povezan z drugim odmerkom cepljenja proti covidu-19, čeprav to ni bilo nikoli uradno potrjeno. Kmalu zatem je kljub preceljenosti zbolela za koronavirusom.

Lara Gut-Behrami | Avtor: Epa Epa

"Bila sem zaskrbljena. Preiskava je pokazala, da sem imela vnetje pljuč. S tem sem izgubila 20 odstotkov dihalne kapacitete. Virus je bil podoben tistemu, ki povzroča infekcijsko mononukleozo. Ne vem, ali je bila to posledica okužbe s koronavirusom. Zdravila sem se kortizonom, okrevanje pa je trajalo dva do tri mesece."

Smučarska zvezdnica se danes široko nasmiha ob spoznanju, da je njena fizična pripravljenost na vrhuncu.

"Nisem pričakovala, da se bom pri 31 letih počutila bolje kot pri 20. Toda zares se. Pridejo dnevi, ko čutim kilometrino v svetovnem pokalu, a to je povsem normalno," je sklenila ena najboljših smučark zadnjega desetletja.

Lara Gut-Behrami | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
Sorodne novice