Slovenija
33 ogledov

Štipendije le za prvih tisoč

Vrsta bralka
Ker bodo vloge obravnavali po vrstnem redu, je pred Javnim skladom za razvoj kadrov in štipendije dolga kolona. Zaradi navala se je "sesula" tudi spletna stran.

"Trudimo se z obveščanjem, smo na telefonih, obrazce je mogoče dobiti tudi na e-portalu, na našem Facebook profilu, objavili smo jih tudi v jpg obliki in jih sedaj razpošiljamo na vse naše adreme," je pojasnila Neva Pipan z Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, potem ko njihova spletna stran okoli 10. ure zaradi preobremenjenosti ni delovala. Gneča je bila tudi pred njihovo pisarno v Ljubljani.

Kolaps strani zaradi povečanega obiska

Javni sklad je danes ob 9. uri na svoji spletni strani www.sklad-kadri.si objavil obrazce za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. Ker so napovedali, da bodo prejemnike štipendij izbirali na podlagi vrstnega reda prispelih vlog, je bil obisk spletnih strani nadpovprečno velik.

"Povprečno smo v letošnjem letu imeli okoli tisoč obiskov dnevno, danes pa je bilo že ob 9.30 uri 200 dostopov na sekundo, okoli 11.00 ure pa že več kot 31 tisoč dostopov," je pojasnila Pipanova. "Povečan obisk je bil sicer predviden, po analizah ponudnika pa je bilo danes doseženih do 500 poizvedb na sekundo, kar nismo pričakovali." Pri internetnem ponudniku so povečali kapacitete do skrajnih možnosti, vendar žal tudi to ni zadostovalo, in spletna stran kar nekaj časa ni delovala.

Do 11. ure oddanih 500 vlog

Dostop do obrazcev so sicer omogočili preko spletnih strani e-uprave, obrazce pa so, tistim, ki so jih poklicali po telefonu, pošiljali tudi po elektronski pošti. Do 11. ure je bilo po besedah Pipanove na sklad oddanih 500 vlog.

Višina razpisnih sredstev za šolsko leto 2015/2016 je 1,2 milijona evrov, s čimer bodo 1000 dijakom omogočili štipendijo v višini 100 evrov mesečno.

Kdor prvi pride, prvi melje

Vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale pogoje javnega razpisa, bodo za štipendiranje izbrani po vrstnem redu prispelih vlog, glede na datum in uro vložitve posamezne vloge do porabe sredstev. "Kdor prej odda popolno vlogo, bo imel prej štipendijo," je ob objavi razpisa povedal direktor sklada Franc Pristovšek.

"Še vedno velja, da bomo upoštevali uro prispele vloge, ki jo je mogoče oddati tudi po pošti," na vprašanje, ali bodo zaradi nedostopnosti spletne strani kriterije za dodelitev štipendije kaj spremenili, danes odgovarja Pipanova. "Zaenkrat ne moremo povedati nič drugega, trenutno nam je prioriteta, da obvestimo čim več ljudi."

Z razpisom želijo spodbuditi izbiro tistih programov, kjer je boljša zaposljivost. Cilj pa je po besedah ministrice za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak tudi promovirati srednje poklicno in strokovno izobraževanje.

Poleg državne in Zoisove

Štipendijo za deficitarne poklice, ki je novost po zakonu o štipendiranju, bo mogoče pridobiti za srednje poklicno in tehniško izobraževanje na programih s področja računalništva, strojništva, elektrotehnike, kemije, pa tudi na področju gostinstva in na drugih programih, opredeljenih v politiki štipendiranja.

Štipendijo za deficitarne poklice je mogoče združevati z nekaterimi štipendijami, denimo z državno in Zoisovo, ni pa združljiva s kadrovsko štipendijo. Vlagatelji, ki prejemajo druge štipendije, naj se zato pred vložitvijo vloge pozanimajo o združljivosti štipendije, ki jo že imajo, s štipendijo za deficitarne poklice pri obeh štipenditorjih, svetujejo na skladu.

Komentarjev 8
  • yeah 16:38 24.avgust 2015.

    Lepo, da ste si lahko vzeli dopust...eni si ga pač ne moremo. Me pa zanima, če ste tam prisotne povprašali, od kje so, da lahko trdite, da niso iz Ljubljana. Po govorici je namreč težko definirati, od kje je kdo, ...prikaži več saj je v Ljubljani veliko priseljencev. Pa saj ladoslow v mnenju sploh ne kritizira Ljubljančanov temveč javno upravo oz. Javni sklad RS. Saj ne morete trditi, da nekdo iz Murske Sobote ali Tolmina pride enako lahko do vloge kot Ljubljančan. Zemljevid v roke pa pamet v glavo... Sramota za državo!

  • ladoslow 13:49 24.avgust 2015.

    Sramota za državno upravo. V časopisih so lahko povezave do obrazca, na njihovi spletni strani je ni. Nobenega opravičila, telefonske zveze ne dobiš. Na Partis naj dajo obrazec, bomo prej prišli do njega. kaj zajebavajo starše, da morajo iz odaljenih ...prikaži več krajev v Ljubljano za en usran obrazec pa gre en dan dopusta. Fuj za državno upravo.

  • bzzz 13:06 24.avgust 2015.

    Bili smo tam, vendar je bilo zelo malo Ljubljančanov lahko rečemo skoraj od vse povsodzato ne obtoževat vse povprek.