Slovenija
20 ogledov

"Ko se bo veja zlomila, bomo padli vsi"

Svea Svea
Delavci zagorske družbe Svea, ki od zjutraj brez izgredov stavkajo na svojih delovnih mestih, pričakujejo, da jim bo država pomagala pri ohranitvi podjetja.

Upajo tudi, da ni kakšnega političnega kupčkanja v ozadju v zvezi s Sveo, je danes povedal predsednik podjetniškega sindikata Antonio Buovski.

"Ta teden je zadnja možnost, da se vlada odloči, ali bo dala poroštvo ali ne. Izpolnili smo vse pogoje, ki jih je vlada zahtevala od nas. Dobili smo vsa soglasja bank, tudi z Gorenjsko banko smo dosegli dogovor, če bo država dala poroštvo. Danes dopoldne je bil sestanek delničarjev, ki so se odpovedali svojemu deležu v korist države. S svoje strani bodo dali vse, kar imajo, temu podjetju. Zanima me, kaj si bodo gospodje na ministrstvu zdaj izmislili, da bodo pogojevali poroštvo? Mislim, da je glavni akter tukaj gospod Čufer, ki ne daje nobenih konkretnih izjav. Tokrat pa mislim, da bo moral dati konkretno izjavo, zakaj je nekaterim odobril pomoč, drugim pa ne" je za zurnal24.si dejal Buovski.

Poudaril je, da se, odkar imajo novo upravo, niso zadolžili niti za en evro. "Del posojila, nekaj sto tisoč evrov, smo celo vrnili. Do teh zadnjih mesecev smo sami eksistirali s svojo proizvodnjo. Druga stvar je, da nimamo samo mi tega problema, takih podjetij kot smo mi, je kar nekaj. In ker gre očitno za sistemsko težavo, je treba najti sistemsko rešitev. Seveda to ne pomeni, da naj se pomaga kar vsakomur, kajti nekje je večji delež subjektivne odgovornosti za slabo poslovanje. Ampak naj se pomaga tistim, ki izpolnjujejo določene pogoje. Naj se pomaga podjetjem, ki imajo blagovno znamko, ki so pomembna za lokalno okolje, ki imajo znanje, ki so izvozno usmerjena, kjer z določenim prestrukturiranjem obstaja pozitivna ekonomska računica v bodoče. To so po mojem mnenju osnovni kriteriji. In če država tu ne bo našla rešitve, se bo, če povem v prenesenem pomenu, veja, ki ji rečemo gospodarstvo, vsak dan bolj tanjšala in se bo kmalu tudi povsem zlomila. Potem bomo padli vsi, nekateri morda tudi na glavo."

Če vlada v četrtek ne bo odločala, gredo v stečaj

Delavci so že v petek napovedali stečaj družbe, če država do četrtka ne bo odločala o državni pomoči Svei. Zahteve stavkajočih delavcev pa so izplačilo že zapadlih terjatev iz naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

Po besedah generalne direktorice Svee Sonje Klopčič, ki moralno podpira stavko, bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar ta pomoč ne bi bila zadostna, ker je treba družbo prestrukturirati.

Različne modele reševanja predstavili že prejšnji vladi

Predsednik nadzornega sveta Svee Tomo Garantini je v petek pojasnil, da reševanje Sveinih likvidnostnih težav ni mogoče preko garancijske sheme Regionalnega centra za razvoj, ki je 29-odstotni lastnik Svee, saj so sredstva iz sheme namenjena izključno investicijskim projektom in ne za obratni kapital.

Poudaril je tudi, da so pripravili različne modele razreševanja Svee, predstavili so jih tudi prejšnji in aktualni vladi. Med drugim so tako predlagali odprodajo nepremičnin, začasni vstop države v lastniško strukturo podjetja, konverzijo posojil bank v lastniške deleže in pridobitev državne pomoči.

Komentarjev 1
  • Pepe007 14:19 10.junij 2013.

    Naročila so... Kaka cena pa se dosega? Koliko pa je dobička iz teh naročil? Skoraj ne verjamem, da se ne bi našel denar, če bi bila stvar profitabilna. Dati denar za izgubo pa nobenega investitorja ne zanima. Celo države ne preveč...