Svet
72 ogledov

16-letnik rešil 300 let star problem

Šestnajstletni Mohamed Altoumaimi je razvozlal 300 let staro uganko bernoullijev Žurnal24 main
Šestnajstletni sin iraškega priseljenca na Švedskem je rešil matematični problem, ki je matematike mučil več kot 300 let.

V samo štirih mesecih je mladenič odkril formulo za razlago in poenostavitev tako imenovanih bernoullijevih števil, poimenovanih po švicarskem matematiku iz 17. stoletja.

Mohamed Altoumaimi, ki je na Švedsko prišel pred šestimi leti, je povedal, da njegovi učitelji v šoli v Falunu o njegovem dosežku sprva niso bili prepričani in niso verjeli, da formula, ki jo je sestavil, res deluje. Nato je stopil v stik s profesorji na univerzi v Uppsali. Ti so po pregledu zapiskov ugotovili, da stvar res deluje, in mu ponudili mesto na univerzi. Vendar pa mladenič zaenkrat nadaljuje srednjo šolo in se veseli počitnic. "Rad bi bil profesor fizike ali matematike. To imam res rad. Vendar pa bom moral izboljšati svoje znanje angleščine in družboslovja," je dejal mladi genij.

Jakob Bernoulli

 
Začetek računalniškega programa
Bernoullijeva števíla so v matematiki zaporedje racionalnih števil. Veliko se uporabljajo v teoriji števil in so v tesni zvezi z vrednostmi Riemannove funkcije ζ pri negativnih celih argumentih. V Evropi je števila prvi raziskoval Jakob Bernoulli I., po katerem jih je imenoval de Moivre. Pred njim jih je verjetno odkril že Seki Kova.


V opombi v delu Ade Byron o analitičnem stroju iz leta 1842 je bil prvič opisan algoritem za računalniško računanje Bernoullijevih števil, kar pomeni, da so bila Bernoullijeva števila predmet prvega objavljenega računalniškega programa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.