Svet
9471 ogledov

500 potnikov obtičalo, avstrijske oblasti razmišljajo o zaprtju meje z Italijo

Koronavirus v Italiji
1/23
Epa
V Brennerju na tirolski meji je včeraj obtičalo 500 potnikov, v Italiji četrta smrtna žrtev.

Včeraj smo poročali, da so avstrijske oblasti v kraju Brenner na tirolski meji ustavile vlak, ki je bil na poti iz Benetk v München, potem ko so jih italijanske oblasti obvestile, da sta na vlaku dve potnici z vročino in kašljem. Železniška proga čez Brenner je bila več ur zaprta, več sto potnikov, predvsem iz Avstrije in Nemčije je obtičalo na meji. 

Aleš Šabeder Koronavirus Slovenija Takšne ukrepe načrtuje Slovenija zaradi širjenja virusa v Italiji

Potnike na vlaku so testirali, vsi so bili negativni na koronavirus covid-19, prav tako sta bili negativni bolni potnici z vročino, ki sta že v Veroni zapustila vlak. 

Okoli 500 potnikov ujetih na Brennerju

Avstrijske oblasti so zaprle mejo na Brennerju tudi za preostali železniški prevoz. Okoli 500 potnikov na dveh vlakih je pot lahko nadaljevalo okoli 23.30. Po navedbah avstrijskih oblasti so identificirali vse potnike, ki so se pripeljali iz Italije v Avstrijo. V Münchnu, kamor je vlak prišel v ponedeljek zjutraj z večurno zamudo, so potniki lahko brez nadzora zapustili postajo, nekateri so na obrazu nosili maske. 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Brenner Koronavirus Svet V Italiji potrdili tretji smrtni primer zaradi novega virusa

Železniški promet naj bi danes potekal nemoteno, vendar Avstrija razmišlja o enostranskem zaprtju meje z Italijo. Danes bo v Avstriji zasedal posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel in sprejel morebitne odločitve. Avstrijske varnostne oblasti razmere po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja obravnavajo zelo resno. Pojavlja se ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a zdravstveni minister Rudolf Anschober je včeraj zvečer zatrdil, da to zaenkrat še ni potrebno. "Smo pa zelo v skrbeh, smo previdni in pozorni in bomo jutri stanje še enkrat preučili z vsemi strokovnjaki," je po poročanju STA glede današnjega srečanja dejal za ORF.

Koronavirus v Italiji Nasveti NIJZ Zdravje To so navodila, če pride do izbruha koronavirusa v Sloveniji

Francija meje za zdaj ne bo zaprla

V Franciji se po besedah ministra za zdravje Olivierja Verana pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji "zelo verjetna".

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Izpostavil je povečanje števila laboratorijev, opremljenih z ustreznimi diagnostičnimi sredstvi za ugotavljanje okužbe - medtem ko so trenutno sposobni izvesti 400 testiranj na dan, jih bodo kmalu lahko izvedli več tisoč. Kot je še dejal v izjavi v nedeljo, bodo ob morebitnem širjenju "aktivirali" tudi okrog 70 dodatnih bolnišnic.

Zaskrbljeni v Švici

Kasneje je sicer še menil, da trenutno zaprtje meje z Italijo ne bi imelo smisla. 

Posebnih ukrepov kljub nekaterim pozivom še niso sprejeli niti v Švici, kjer pa zaskrbljenost vlada zlasti med prebivalci ob meji. V kanton Tessin denimo dnevno prihaja na delo približno 68.000 Italijanov, ki živijo v bližini meje.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

V Italiji četrta smrtna žrtev

Italija, kjer je največ okuženih v Evropi, je po številu zaznanih primerov tretja na svetu, za Kitajsko in Južno Korejo. Doslej so za boleznijo umrli štirje ljudje, do včeraj zvečer so zaznali 165 okužb. Največ okuženih je v deželi Lombardija. Sledi dežela Benečija, o primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija-Romanja, Piemont in Lacij.

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v Furlaniji-Julijski krajini, kjer so že v nedeljo razglasili izredne razmere, morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi po poročanju STA nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Predsednik dežele FJK Massimiliano Fedriga in italijanski minister za zdravje Roberto Speranza sta odlok o uvedbi izrednih ukrepov v FJK podpisala v nedeljo zvečer. 

Danes so v italiji potrdili četrto smrtno žrtev zaradi koronavirusa, gre za 84-letnega moškega iz Bergama. Pred tem sta umrla 78-letni Italijan in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, v nedeljo je umrla še bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. 

Vrtci, šole in univerze bodo v Italiji vsaj do 1. marca zaprti, izredne razmere so razglasili tudi v sosednji Furlaniji-Julijski krajini, čeprav tam niso odkrili okuženih. Odpovedali so vse javne prireditve, zaprti so lokali. Zaprli so enajst mest, v katerih so zaznali okužbe, okoli 50 tisoč prebivalcev jih ne sme zapustiti. 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija Koronavirus: MZZ izdal navodila ob potovanju v Italijo

Na jugu Italije po poročanju vala 202 uvajajo poostren nadzor nad povratniki s severa Italije, v Basilicati so uvedli 14 dnevno karanteno na domu za vse, ki so v zadnjih 14 dneh obiskali katero od petih največjih dežel severa. Karanteno za ljudi iz Lombardije in Veneta je uvedla tudi Romunija. 

WHO izraža zaskrbljenost zaradi okužb v Italiji, zlasti zato, ker večine novih primerov ne morejo povezati s kitajskim izvorom.  

V Evropski uniji so zadovoljni z odzivom oblasti v Italiji. "Spremljamo razmere, italijanske obalsti so se hitro in učinkovito odzvale," je na Twitterju zapisala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides. EU je medtem namenila 230 milijonov evrov za svetovni boj proti širjenju koronavirusa.

Narašča število okuženih v Južni Koreji

V Južni Koreji, ki velja za drugo največje žarišče koronavirusa za Kitajsko na svetu, poročajo o 161 novih primerih okužb, skupno so do sedaj zabeležili že 763 primerov - število je skokovito naraslo v manj kot enem tednu dni, odkar so med člani verske sekte v južnem mestu Daegu odkrili večje število okuženih.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

V kitajskem Wuhanu, kjer se naraščanje števila okuženih v zadnjih dneh umirja, so nekoliko sprostili pogoje karantene in odhod iz mesta dovolili vsem ljudem, ki sicer niso prebivalci mesta, ne kažejo nobenih simptomov okužbe in niso bili v stiku z obolelimi. Kljub temu se morajo javiti zdravstvenim oblastem in 14 dni spremljati svoje zdravje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:25 24.februar 2020.

    Bravo, tako se to dela, ne pa nekakšni brezveznjaški sestanki gospodarskega minista v Globasnici.

  • maresem 10:14 24.februar 2020.

    Vi kar zapirajte. Muslička golazen ne pozna besede "zaprto, prepovedano,..." Vedno ukrepate na napačnem mestu, kot da se učite od naših komunajzarjev.