Svet
4723 ogledov

Kamera posnela, kako je ruski lovec obračunal z dronom

Rusko-ameriški incident nad Črnim morjem Reševalni pas/Twitter
Američani so, kot so napovedovali že po incidentu, objavili posnetek, kako je ruski lovec sestrelil ameriško brezpilotno letalo v Črno morje. Rusi so sicer trdili, da ruski lovec ni kriv za strmoglavljenje ameriškega brezpilotnega letalnika.

Po torkovem bližnjem srečanju ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem so ZDA zdaj objavile posnetek dogodka, da bi podkrepile svojo različico zgodbe.

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Suhoj Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga nato bili primorani spustiti do morske površine. To je razvidno tudi s posnetka, v katerem je moč opaziti, da ruski lovec z gorivom oblije ameriško brezpilotno letalo (t. i. dron). 

Obrambno ministrstvo v Moskvi je sicer potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema, a posnetki postavljajo rusko različico na laž. 

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov, ki ga je ameriški State Department v torek poklical na pogovor, je incident sicer označil za provokacijo, ameriške sile pa obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.

"Kaj počnejo na tisoče kilometrov stran od Združenih držav? Odgovor je očiten – zbirajo obveščevalne informacije, ki jih kasneje uporablja režim v Kijevu za napade na naše sile in naše ozemlje," je v sredo dejal veleposlanik v izjavi, ki jo je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Komentarjev 10
  • Kmodri 19:40 16.marec 2023.

    V mednarodnem prostoru lahko leti vsak, tudi Rusi!

  • bobubob 19:34 16.marec 2023.

    Kamere so posnele tudi dogajanje 9/11. Uradne so posnele nekaj, druge pa nekaj povsem drugega. Kamere so posnele tudi film Star wars - na delovni mizi v studiu, ne v vesolju. Pred petdesetimi leti. Danes pa so časi AI.... Mediji ...prikaži večji in verodostojnost? Khm...

  • janči 15:45 16.marec 2023.

    Rus je ameriški dron samo poškropil, pa je ta že strmoglavil. To je lep dokaz, kako daleč je Rusija in, kako zadaj so ostali Američani v svoji vnemi zavladati svetu.