Svet
11 ogledov

Ameriški vojak obtožen 17 umorov

Robert Bales Reuters
Danes obtožnica za ameriškega vojaka, ki je prejšnji teden ubijal civiliste v Afganistanu. Morda bodo zahtevali smrtno kazen.

Vojaka Roberta Balesa bodo z obtožnico seznanili danes: po trditvah neimenovanih virov pa ga bodo obtožili 17 umorov. Bales je 11. marca v afganistanski provinci Kandahar nenadzorovano streljal na civiliste. Umrla je še ena žrtev, tako da se je njihovo število povzpelo na 17 – med njimi je bil tudi otrok.

Po poročanju BBC pa bo obtožen še šestkratnega napada in poskusa umora. V začetku tedna je Balesov odvetnik dejal, da se vojni veteran o večeru napada ne spominja praktično ničesar, vendar pa da ni bil pod vplivom alkohola

Če bo obsojen, bi 38-letnika lahko doletela smrtna kazen. Njegov odvetnik je prepričan, da imajo premalo dokazov za obtožbe.

Žrtve poboja civilistov v Afganistanu | Avtor: Reuters Reuters

Ne verjamejo v smiselnost sojenja

Med tem pa afganistanski talibani ne verjamejo v smiselnost procesa proti vojaku. "To je bila načrtovana aktivnost in zagotovo se bomo zagotovo maščevali vsem ameriškim silam," je za Reuters dejal predstavnik talibanov.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.