Svet
11 ogledov

Aung San Suu Kyi izvoljena

Mjanmar Reuters
Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi je bila na današnjih nadomestnih volitvah izvoljena v mjanmarski parlament, je po zaprtju volišč sporočila mjanmarska opozicija.

Kot je sporočila opozicijska Narodna liga za demokracijo (NLD), je Aung San Suu Kyi po neuradnih podatkih v svojem okrožju prejela 65 odstotkov glasov. Končni uradni izidi volitev bodo sicer znani v nekaj dneh.

Če bodo izvolitev Nobelove nagrajenke za mir potrdile tudi mjanmarske oblasti, bo to pomemben mejnik v zgodovini te azijske države, ki jo je skoraj pol stoletja vodila vojaška hunta.

66-letna Suu Kjijeva, ki so jo oblasti novembra 2010 po 15 letih izpustile iz hišnega pripora, je tokrat kandidirala na volitvah prvič v svoji politični karieri. Za 45 sedežev v 664-članskem parlamentu, ki so ostali prazni po lanskem oblikovanju nove vlade, se je poleg nje potegovalo še 44 članov njene NLD. Za poslanske sedeže se je sicer potegovalo skupaj 160 kandidatov iz 17 strank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.