Svet
1118 ogledov

Biden: Sankcije za tiste, ki bodo destabilizirali Balkan

Soočenje Trump in Biden Epa
Ameriški predsednik Joe Biden je v torek izdal izvršni ukaz za zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v ZDA vsem tistim, ki prispevajo k destabilizaciji položaja na Zahodnem Balkanu. Te osebe bo določilo ameriško ministrstvo za finance po posvetovanju s State Departmentom.

Sankcije lahko ZDA uvedejo proti vsaki osebi, ki ogroža mir, varnost, stabilnost ali ozemeljsko celovitost katere koli države Zahodnega Balkana ali spodkopava demokratične procese in ustanove na Zahodnem Balkanu. Sankcije grozijo vsem vpletenim v zlorabe človekovih pravic in korupcijo na Zahodnem Balkanu.

Sankcije grozijo tudi vsem osebam, ki kršijo ali ovirajo regionalne mirovne sporazume, kot so prespanski sporazum iz leta 2018, ohridski okvirni sporazum iz leta 2001, resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov številka 1244, daytonski mirovni sporazum ali sklepi londonskega sporazuma iz leta 1995.

Biden je ob tem sklenil, da položaj na Zahodnem Balkanu v zadnjih dveh desetletjih ogroža napredek v smeri učinkovitega in demokratičnega vladanja ter integracijo v evroatlantske ustanove. V to je vključeno tudi spodkopavanje povojnih sporazumov in ustanov. Vse to po Bidnovem sklepu predstavlja grožnjo nacionalni varnosti in zunanji politiki ZDA.

V EU so v odzivu na Bidnovo potezo danes dejali, da odločitev ameriške administracije ne komentirajo. Ob tem so izpostavili močno sodelovanje unije s partnerji na Zahodnem Balkanu, ki da ga potrjuje nedavna razprava zunanjih ministrov EU o regiji in obnovljena tradicija neformalnih večerij z voditelji držav Zahodnega Balkana, je povedal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella, Peter Stano.

Na vprašanje, ali bo podobno ukrepala tudi EU, pa je Stano odgovoril, da premisleka o sankcijah ni na dnevnem redu, in pri tem spomnil, da je v uniji za uvedbo sankcij potrebno soglasje vseh članic.

Komentarjev 4
  • jozicamurn 11:06 18.junij 2021.

    Ve se zaradi koga imajo težave tam na Balkanu, to je ta entiteta imenovana džihadisti. Pustili so jih živeti tam, čeprav so premagali Turke, sedaj jih pa ta dobrota tepe po glavi in muslimani oziroma džihadisti tokrat niso več ob ...prikaži več Turčiji, ampak so se radikalizirali v šeriat iz Savdske Arabije ter kar naenkrat jim je Arabec = brat. Razlika je pa belo in črno. Vse muslije ven iz Bosne, ki je država Slovanov (nikoli ni bilo enega muslimanskega kralja v zgodovini), pa bo stvar rešena.

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 08:19 10.junij 2021.

    Edino pravilno... .Če niso slovenski organi sposobni normalno speljati procese kot je Čista lopata, Jankovići,Pavčki,Irangate,TEŠ6,NLB in ostale banke,nagrade plače in odpravnine,korupcija v policiji in zdravstvu....,imamo zato svetovnega policaja.Organi pregona in predvsem pravosodni organi izgleda,da ne je**jo 5% FRA,NEM...,skratka EU organov.Prav,bo ...prikaži več pa ZDA uredila situacijo s to peščico koruptivnih norčkov.

  • Avatar Leon
    Leon 19:22 09.junij 2021.

    Vse srboriteže iz Balkana poslat v zapor Guantanamo . Pahor, Janša, Logar, Rupel in kasta zdraharjev v prvi vagon