Svet
35 ogledov

Božič po svetu

Božič po svetu
1/15
EPA
Božič je poleg velike noči največji krščanski praznik; simbolizira upanje in prihod dobrega. Po svetu ga na različne načine obeležujejo tako verniki kot neverni. V galeriji nekaj zanimivih utrinkov praznika skozi objektive Epinih fotografov.

Na božič kristjani praznujejo dan, ko se je po zapisu v Svetem pismu Jožefu in Mariji v hlevu v majhnem mestu Betlehem rodil Jezus, Božji sin, ki prinaša večno življenje.

Kdaj točno se je rodil Jezus, sicer ni znano. 25. december je kot dan njegovega rojstva v 4. stoletju določil papež Julij I. Zelo verjetno je tudi, da se ni rodil pred 2014 leti, odkar na Zahodu štejemo leta. Rimski škof je namreč v 6. stoletju naložil benediktincu Dioniziju Maliju, naj izračuna leto Jezusovega rojstva, a ta naj bi se pri izračunu za nekaj let zmotil, posledično pa za nekaj let napačno štejemo tudi leta.

Vsi kristjani božič obhajajo 25. decembra, vendar to za vse ne pomeni istega dne. Katoliki in evangeličani po našem, gregorijanskem koledarju božič obhajajo 25. decembra, pravoslavci pa 7. januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.