Svet
4 ogledov

Britanci bodo o izstopu iz EU odločali na referendumu

Cameron je odločen. Reuters
Britanski premier David Cameron je danes v Londonu v težko pričakovanem govoru o vlogi Otoka v EU Britancem obljubil referendum o članstvu države v uniji po volitvah leta 2015.

To bo referendum s preprostim vprašanjem: EU - da ali ne, je britanski premier Davida Cameron dejal.

Ob tem je britanski premier odločno zatrdil, da je njegov namen, da Velika Britanija ostane v uniji in da v njej igra dejavno vlogo, a na novi podlagi. Brez reforme odnosa med Otokom in unijo obstaja tveganje, da bodo Britanci odšli, je opozoril.

Cameron razgrnil svojo vizijo nove EU, ki bo usposobljena za življenje v 21. stoletju. Ta vizija temelji na petih načelih, ki so konkurenčnost, prožnost, vrnitev nekaterih pristojnosti članicam, demokratična odgovornost in poštenost.

Berlin in Pariz: Britanci naj ostanejo

Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na današnji govor britanskega premiera Davida Camerona o vlogi Otoka v EU državo pozvala, naj ostane članica in naj bo pripravljena na kompromise pri dogovorih o prihodnosti v uniji.

Tudi predsednik Francije Francois Hollande je izrazil željo po obstanku Otoka v EU, kar pa prinaša tudi obveznosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.