Svet
2471 ogledov

Droge za posilstvo. Britanski minister šokiral z izjavo

Pri manjših odmerkih ima GHB podoben učinek kot alkohol, večje doze pa povzročij Žurnal24 main
Za sporno izjavo se je notranji minister že opravičil.

Britanski notranji minister James Cleverly se je opravičil zaradi izjave o svoji ženi in drogah za posilstvo. Britanski časnik Sunday Mirror je razkril, da se je Cleverly skušal pošaliti in je gostjam na Downing streetu dejal, da je soprogi vsako noč v pijačo podtaknil kanček droge za posilstvo, saj da to zaradi majhnih količin ni nezakonito.

Gostjam na Downing streetu je Cleverly dejal tudi, da je za dolg in uspešen zakon ključno, da je "žena vedno malo omamljena, saj v tem primeru nikoli ne sluti, da so zunaj boljši moški od njenega moža", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Cleverly, ki je novembra na položaju zamenjal Suello Braverman, se je za svoje besede po številnih kritikah in pozivih k odstopu opravičil na sprejemu pri britanskem premierju Rishiju Sunaku.

Pozivi k odstopu

Združenje za pravice žensk Fawcett Society je Cleverlyjeve besede označilo za ogabne in ga pozvalo k odstopu, iz organizacije Women's Aid, ki deluje na področju nasilja v družini, pa so ga opozorili, da bi moral vsak minister nujno ukrepati proti podtikanju drog za posilstvo.

Pri Women's Aid so opozorili, da ne vedo, kako naj zaupajo ministru, ki bi se moral s problematiko posilstev in podtikanja drog resno spopadati, namesto da se o njej šali.

"Zanašamo se na politike, da bodo ukrepali in zajezili nasilje nad ženskami ter vseprisotno sovraštvo do žensk. Nujno je, da se žrtve podtikanja drog ustrezno obravnava, se jim zagotovi pomoč in se jih ne podcenjuje," so zapisali in dodali, da glede na ministrove besede "res ni presenetljivo, da se toliko žensk počuti ogroženih". Ministrove besede so obsodili tudi v vrstah opozicijske laburistične stranke.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva je dejal, da so "bile besede izrečene v zasebnem pogovoru" in dodal da je šlo nedvomno za "ironično šalo".

Na tisoče primerov

Med majem 2022 in aprilom letos so v Angliji in Walesu zabeležili 6732 primerov podtikanja drog za posilstvo, v 957 primerih so storilci žrtvam drogo vbrizgali z iglo.

Mesečno britanski policisti obravnavajo več kot 500 tovrstnih kaznivih dejanj, ki se glede na statistiko notranjega ministrstva povečini zgodijo v barih ali nočnih klubih, navaja dpa.

Policija nadzor kontrola Slovenija Slovenija Policisti v ukradenem avtu našli steklenico kečapa, v njej pa tole Posilstvo Maščevanje Svet Taksist posilil 15-letnico, najstniki so ga nato obesili

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:54 24.december 2023.

    Ta angleška politika ni pri zdravi pameti ! Ni jim bil dovolj Brexit. ..