Svet
10 ogledov

Cipras Varufakisu nadel nagobčnik

Cipras, Varufakis EPA
Grški premier Aleksis Cipras je finančnega ministra Janisa Varufakisa domnevno opozoril, naj govori manj in več dela.

Tudi uradni dnevnik vladajoče Sirize Avgi je poročal o "strupeni izpostavljenosti" Varufakisa v medijih. Pred tem so že nekateri drugi grški mediji finančnega ministra kritizirali zaradi pojavljanja v medijih.

Cipras je v pogovoru za nemško revijo Der Spigel po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na vprašanje, ali je kritiziral karizmatičnega Varufakisa zaradi preveč intervjujev v medijih, odgovoril, da je vse člane vlade pozval, naj manj govorijo in več delajo, ne samo Varufakisa.

Kritika je očitno naletela na plodna tla, saj naj bi grški finančni minister v zadnjih dnevih zmanjšal svoja pojavljanja v medijih. Zadnje sporočilo prek Twitterja je tako objavil 1. marca, na novinarski konferenci v Atenah ta teden pa tudi ni želel odgovarjati na vprašanja.

Grozi z referendumom

Grški finančni minister je sicer pred pomembnim srečanjem finančnih ministrov evroskupine na temo reform grške vlade v zameno za nadaljevanje evropske finančne pomoči zaostril retoriko. Če evroskupina ne bo sprejela reformnih predlogov, bodo po njegovem mnenju nastopile težave, ki bi lahko vodile v nove volitve in referendum o dolžniškem dogovoru.

"Lahko ponovno izvedemo volitve ali razpišemo referendum," je Varufakis povedal za današnjo izdajo italijanskega dnevnika Corriere della Sera. Nazadnje, ko je Grčija grozila z referendumom o finančni pomoči novembra leta 2011, je pretresla mednarodne finančne trge, razjezila svoje evropske partnerje, sledil pa je padec takratnega grškega premierja Georga Papandreuja.

Varufakisovo svarilo sledi podobnemu mnenju Panosa Kamenosa, voditelja Neodvisnih Grkov, ki so koalicijski partnerji vladajoče Sirize. "Če bodo naši posojilodajalci pod vprašaj postavili podporo grškega prebivalstva, je referendum ena od možnosti," je Kamenos, sicer obrambni minister, povedal za grški časnik Agora.

Podpora levi grški vladi je glede na javnomnenjsko raziskavo inštituta Marc, objavljeno v soboto, padla na 64 odstotkov v primerjavi s 83 odstotki prejšnji mesec.

Varufakis je v pogovoru za Corriere della Sera zanikal poročila, da si želi Grčija zagotoviti novo posojilo. Po njegovih trditvah se država ne želi vrniti v sistem posojil v zameno za spoštovanje nekega programa. Obenem je EU očital, da zatira grške napore po izhodu iz globoke krize s tem, da investitorje straši z izhodom Grčije iz evroobmočja.

V ponedeljek bodo finančni ministri evropskupine obravnavali spisek grških reformnih predlogov v zameno za podaljšanje evropskega dela programa finančne pomoči Grčiji do junija.

Komentarjev 4
  • ennanova 11:32 10.marec 2015.

    Evropa, projekt tržnih sil“Evropska ideja” je že od samega začetka ideja velikega Trga. “Evropska ideja” je v resnici že ves čas projekt tržnih sil. Pravi začetek …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/2175-evropa-projekt-trznih-sil

  • Mr.Bean 10:33 10.marec 2015.

    se strinjam!!!!

  • patron 15:07 08.marec 2015.

    ne moreš normalno kaj prebrat ali komentirat, ker se ti vsiljivo skačejo pred oči....