Svet
5657 ogledov

Državni sekretar ukradel sliko baročnega slikarja iz 17. stoletja

Prijetje svetega Petra  Rutilio Manetti, Cattura di San Pietro
Državno tožilstvo v italijanskem mestu Macerata preiskuje državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za kulturo Vittoria Sgarbija, ker naj bi imel v lasti ukradeno sliko toskanskega baročnega slikarja Rutilia Manettija iz 17. stoletja.

Po poročanju italijanskih medijev ga preiskujejo zaradi kraje kulturne dediščine, sam pa krivdo zavrača.

Za francosko tiskovno agencijo AFP so na državnem tožilstvu pojasnili, da ga preiskujejo zaradi suma, da je prikril dejstvo, da je sliko pridobil nezakonito.

Sliko z naslovom Prijetje svetega Petra, ki je po poročanju medijev vredna več sto tisoč evrov, so po navedbah preiskovalcev leta 2013 neznani storilci izrezali iz okvirja in ukradli v gradu Buriasco v Piemontu na severu Italije. Slika se je nato ponovno pojavila leta 2021 na razstavi v Toskani kot domnevna Sgarbijeva last.

Politik iz desne stranke Naprej Italija, ki je tudi eden najbolj znanih italijanskih umetnostnih zgodovinarjev in kritikov, na položaj pa ga je imenovala premierka Giorgia Meloni, trdi, da gre za različni sliki in da je svojo našel v zapuščeni vili, ki jo je leta 2000 kupila njegova mati.

Trdi tudi, da je njegova slika original, ukradena pa slaba kopija njegove iz 19. stoletja. Obtožbe je zavrnil kot obrekovanje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sliki se sicer razlikujeta po tem, da je na Sgarbijevi sveča v zgornjem levem kotu, za katero pa je restavrator ocenil, da so jo dodali kasneje, poroča AFP.

Opozicija je že zahtevala njegovo odstavitev. Minister za kulturo Gennaro Sangiuliano pa ga je v pogovoru za italijansko televizijo Rai v torek zvečer podprl.

Proti 71-letnemu Sgarbiju sicer že nekaj časa poteka tudi preiskava zaradi nezakonitega izvoza slike francoskega slikarja Valentina de Boulogne iz začetka 17. stoletja. V tem primeru je osumljen, da je sliko poskušal prodati v tujino.

Komentarjev 5
  • indigokid 19:59 10.januar 2024.

    to je klasika, ko so na oblasti desnakarji

  • Kmodri_ 17:26 10.januar 2024.

    ...in sendviča!

  • Avatar Leon
    Leon 16:50 10.januar 2024.

    Kaj ste pozabili našega poslanca ,ki si je prilastil knjižno zbirko 113 knjig iz parlamenta ?