Svet
29636 ogledov

Dvoletnik padel s četrtega nadstropja

Italija Epa - fotografija je simbolična
Dvoletnik je padel z balkona. Mama ponavljala, da je bila za trenutek nepozorna ...

Pri sosedih odmeva tragedija, ki se je zgodila v nedeljo v mestu Civitanova Marche v provinci Macerata. Iz balkona v četrtem nadstropju je padel dvoletnik. V bolnišnico je prišel v grozljivem stanju in se boril za življenje, zdravniki so pred kratkim sporočili, da je njegovo stanje zelo hudo, a že stabilno. 

Vrvi za perilo ublažile padec

Kot je pokazala rekonstrukcija dogajanja, je dvoletniku uspelo preplezati ograjo balkona in je padel v globino. Padec so nekoliko omilila številna sušila za perilo, ki so se nahajala pod njihovim stanovanjem. Mati je reševalcem ves čas ponavljala, da se je zamotila le za trenutek. Dovolj, da se je njen malček zelo hudo ponesrečil. 

Območje, kjer se je zgodila nesreča, je zelo slabo osvetljeno. Starša sta takoj po padcu stekla dol, kjer sta našla negibnega otroka. Z otrokom v naročju sta stekla na cesto, kjer sta ustavljala avtomobile in prosila za pomoč. Tako sta prišla hitro do pomoči, danes vsi upajo na čudež in da se bo otrokovo stanje hitro izboljšalo. 

"Slišala sem udarec, kot bi nekaj udarilo ob ograjo. Pogledal sem ven, kjer nisem opazila ničesar, saj na zadnji strani stavbe nimamo luči. Bilo je vse temno. Ven je pogledala tudi soseda iz spodnjega nadstropja in posvetila s svetilko. Tako sva dojeli, kaj se je zgodilo, videli sva malčka ležati na tleh. Bilo mi je slabo. Takoj zatem sva zagledali očeta in slišali njegov obupani jok. Pobral je otroka in stekel proti ulici. Srce parajoč, nepozaben prizor,” je dejala soseda za Resto del Carlino.

Glede na rekonstrukcijo, bi lahko vrvi za perilo zunaj balkonov v tretjem in drugem nadstropju upočasnile otrokov padec. Ko je prispela pomoč, je malček še dihal. Bil je intubiran in premeščen v bolnišnico, kjer ostaja upanje na čudež. Otrok z družino ne živi v stavbi, kjer se je zgodila nesreča. V stanovanju so bili, ker so obiskali družino prijateljev ali sorodnikov. 

Uporabljajte varovala

V toplejših dneh imamo okna in balkonska vrata pogosteje odprta, zato je velika nevarnost, da majhen otrok pade z višine. "Ne zanašajmo se na okenske komarnike, ker se zlahka raztrgajo ali preluknjajo, če otrok pritiska nanje," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Varovala omogočajo, da se okna in balkonska vrata lahko odprejo samo za osem do deset centimetrov, zaradi česar otrok ne more potisniti telesa skoznje in pasti skozi okno. Zagotavljajo varnost otrok do 4. leta starosti, opisujejo. 

Svetujejo, da izberemo taka okenska varovala, ki imajo mehanizem za sprostitev, da jih lahko odrasli in starejši otroci v nujnih primerih zlahka odprejo. "Kljub varovalom, okna in balkonska vrata po uporabi čim prej zapremo," pravijo. 

"Ne pozabimo, da lahko otroci plezajo, še preden znajo hoditi. Otrok se z lahkoto vzpne na stol ali drug del pohištva, dostopa do okenske police ali kljuke balkonskih vrat in pade skozi okno ali preko balkonske ograje. Zato prestavimo stole in ostalo pohištvo stran od oken, balkonskih vrat in balkonskih ograj," pozivajo. 

Velevajo, da otroka med bivanjem na terasi ali balkonu nikoli ne pustimo samega in ga ves čas skrbno nadzorujemo. "Balkonske ograje morajo imeti navpične letvice, razmik med njimi pa naj bo tak, da majhen otrok ne more potisniti glave ali telesa skoznje. Ograje je treba pregledovati in razrahljane letvice takoj popraviti."

Opozarjajo tudi, da majhen otrok ne sodi v nedograjeno hišo: "Pade lahko z balkona, ki še nima ograje, po nedokončanih stopnicah ali v zemeljski izkop ob hiši."

Otroka, za katerega se zdi, da je po padcu resno poškodovan, ne premikamo. Pokličemo 112 – nujno medicinsko pomoč, sledimo navodilom zdravnika in pustimo, da otroka ob ustreznih varnostnih ukrepih premakne usposobljeno medicinsko osebje.

NIJZ

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 13:12 31.oktober 2023.

    Saj bo revež preživel! Vse dobro!