Svet
401 ogledov

Eden najhujših strelskih napadov ostaja skrivnost

Streljanje v Las Vegasu
1/8
epa
Najhujši strelski napad v zgodovini ZDA, ki ga je 1. oktobra 2017 v Las Vegasu, povzročil Stephen Paddock, ostaja skrivnost.

Ameriški FBI v sklepnem preiskovalnem poročilu najhujšega strelskega napada v zgodovini ZDA priznava, da 64-letni Stephen Paddock, ki je 1. oktobra 2017 iz svoje hotelske sobe v Las Vegasu pobil 58 ljudi, ni imel nobenega posebnega motiva. Ob prihodu policije je sodil tudi sam sebi.

Njegovo dejanje je analizirala posebna enota FBI za analizo obnašanja (BAU) in na koncu ostala brez odgovora. Milijone ljudi po svetu ima fizične in psihične težave, ki naj bi jih imel tudi Paddock, pa vendarle ne pobijajo ljudi.

Zaročenka Marilou Danley, ki jo je dva tedna pred pokolom poslal k družini na Filipine in ji nakazal tudi 150.000 dolarjev, je povedala, da se ji je pritoževal, ker so mu zdravniki ugotovili "kemično neravnovesje" in mu ne morajo pomagati.
Upokojeni poštar in računovodja je obagatel z naložbami v nepremičnine in je bil reden obiskovalec hotela Mandalay Bay v Las Vegasu. Tam je prebival zastonj v sobi za 590 dolarjev na noč, ker je redno pognal za poker po več tisoč dolarjev. Poznali so ga in mu dovolili uporabo dvigala za selitve, s katerim si je v sobo natovoril gore orožja.

Mlajši brat, Eric Paddock, ga je opisal kot kralja mikroagresije - narcističnega, izredno natančnenga in očitno ravno prav zdolgočasenega v življenju, da se je odločil speljati napad, s katerim bi postal slaven in se zapisal v zgodovino. Njegova bivša žena je preiskovalcem povedala, da je odrasel ob mami samohranilki v finančno nestabilnem domu in je čutil potrebo po samostojnosti.
Policija ga je opisala kot osamljenega človeka brez posebne verske ali politične pripadnosti, orožje, za katerega je zapravil več kot 1.5 milijona, pa je zbiral dve leti pred streljanjem.

Oktobra 2017 je streljal na množico 22.000 udeležencev koncerta na prostem. Ubil je 58 ljudi, ranjenih pa je bilo skoraj 900. FBI ima nekaj domnev, zakaj je naredil to. Ena izmed teorij je, da je želel biti podoben očetu, ki je bil slavni bančni ropar, ki se je uspel uvrstiti na lestvico najbolj iskanih zločincev FBI. Vendar pa bančni roparji običajno niso morilci. Druga teorija je tudi, da je hotel oditi na drugi svet z dejanjem, s katerim se bo zapisal v zgodovino. K temu pa je obilno pomagala ohlapna zakonodaja okrog okrožja v Nevadi.
 

Policisti so žensko obsodili napada in nošenja orožja na območju šole. (Foto: Sh Las Vegas Slovenija Usodno streljanje v Las Vegasu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.