Svet
143 ogledov

Edini bel kit ubijalec navdušil svet

orka Iceberg
1/3
Youtube
Iceberg je prvi odrasel kit ubijalec bele barve. Samčka so opazili blizu obale Kamčatke na vzhodu Rusije. Predvidevajo, da šestnajstletnik plava v družbi svoje mame in brata.

Medtem ko so bele kite različnih vrst opazili že večkrat, so odraslega kita ubijalca bele barve opazili šele prvič. Pred tem so opazili le mlade bele orke, med njimi je bila tudi Chima, ki je imela redko genetsko napako in je v Kanadskem akvariju poginila leta 1972.

"V Rusiji smo opazili še dve beli orki, a obe sta še mladi. Tokrat smo prvič videli belo orko, ki je odrasla," je povedal raziskovalec Eric Hoyt. "Glede na to, da je njegova hrbtna plavut velika dva metra, pomeni, da je star vsaj 16 let," pojasnjuje. 

Orke odrastejo pri 15 letih, in čeprav je 30 let povprečna življenjska doba, lahko samci doživijo tudi 50 do 60 let, dodaja. Vzrok nenavadne pigmentacije pa ostaja neznanka, še poroča BBC. 

Strokovnjaki ugotavljajo, da je beli velikan zdrav in živi normalno življenje. "Iceberg je socializiran in v skupini sprejet. Znano je, da te vrste kitov ostajajo pri mamah vse življenje. Sklepamo, da plava tik za mamo, poleg njega pa je njegov brat," še pravi Hoyt.

Njegove vragolije pa si lahko ogledate tu.

Komentarjev 2